Tarımda tekelleşme masaya yatırıldı

Adana'da TMMOB'a bağlı odalar ile Adana Veteriner Hekimler Odası'nın ortaklaşa düzenlediği panelde gıda, tarım ve hayvancılıkta tekelleşme konuşuldu.

KAPİTALİZM META ÜRETİR

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ YARARLARI ORTAKLAŞTIRILMALI

DEVLET TEKELLEŞMEYİ TEŞVİK VE DESTEKLEMEK KONUMUNDA

Gelişmekte olan ülkelere karşı uygulanan politikalar ticaretin serbestleştirilmesi kamusal düzenlemelerin azaltılması ve kaldırılması yabancı sermayeye eşit muamele hatta avantajlar sağlamak şeklinde özetlenebilir.”

Obezitenin çok geniş bir perspektiften bakıldığında tüketimi artırarak büyümeye dayalı piyasa ekonomilerinin bir sonucu olduğunu belirten Dr. Bülent Şık, “ Günümüzde küresel ölçekte faaliyet gösteren dev gıda şirketleri gıda üretim ve tüketim süreçleri üzerinde geçtiğimiz 30-40 yıl içinde olağanüstü büyük bir kontrol sağlamıştır. Dünya genelinde 5 büyük şirket buğday ticaretinin %90’ını; üç ülke mısır ihracatının %70’ini ve 30 büyük gıda perakende şirketi dünya bakkal ve market satışlarının üçte birini kontrol etmektedir. Bu kontrol sadece bu şirketlerin sermaye birikimlerinin büyüklüğü ya da teknolojik üstünlüklerinden kaynaklanmamaktadır. Burada sadece bazılarına değineceğimiz sistematik ama küresel ölçekte etkili bir dizi politik müdahalenin de çok önemli rolü olmuştur.”