''Toplu ihbarname'' bitiyor

Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya’nın Türkiye gündemine taşıdığı köprü ve otoyollarda ‘kaçak geçiş’ yapan sürücülere ‘Toplu ödeme’ ihbarnamesi skandalı büyük ses getirdi. Bakan Binali Yıldırım, artık cezaların SMS ile de vatandaşa bildirileceğini açıkladı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya’nın Türkiye gündemine taşıdığı köprü ve otoyollarda ‘kaçak geçiş’ yapan sürücülere ‘Toplu ödeme’ ihbarnamesi skandalı büyük ses getirdi. Bakan Binali Yıldırım, sorunun incelendiğini belirterek “Bir haksızlık varsa, bunu gidermek bizim görevimizdir” açıklaması yaptı.

KARAKAYA, BAKAN YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA İSTEMİŞTİ

MHP’li Karakaya, köprü ve otoyollarda bazen ‘bilmeden’ bazen de ‘yetersiz bakiye’ nedeniyle zorunlu olarak ‘kaçak geçiş’ yapan sürücülere ödeme tebligatının yasal süre içinde yapılmadığı, 24 ay bekledikten sonra ‘toplu ödeme’ ihbarnamesi gönderildiği, böylece araç sahiplerinin ve sürücülerin ödeyemeyeceği 20-30 bin liralık ceza makbuzu düzenlenmesini Meclis gündemine taşımıştı. Karakaya, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi vererek açıklama istemişti.

BAKAN YILDIRIM ŞİKAYETLERİ DOĞRULADI

Bakan Binali Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında, Karakaya’nın gündeme getirdiği soruna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yıldırım’ın verdiği bilgiler özetle şöyle:

“Bu HGS şikayetleri doğru. Son günlerde gündem oldu. Nedeni 2014 yılına ait hatalı kayıtlar. Yolda, otoyolda geçerken okuyucular sizin plakanızı değerlendiriyor. Eğer paranız varsa bu geçiş normal olarak kabul ediliyor. Eğer paranız yoksa bunun on katına kadar ceza alabiliyorsunuz.”

YÜKSEK CEZANIN NEDENİ…

“HGS'de okuma tepeden oluyor ve plakayı okuyor. Vatandaşların yüzde 40'ı HGS etiketi olmadan geçiş yapmış bu yüzden plakaya bakılıyor. Etiketten araca ait bilgiler var. O bilgiler ve plaka ile doğrulanıyor. Bunlar arasında uyumsuzluk varsa cezalı geçmiş gibi oluyor.

Şu anda geçerli olan rakamlar 2014 yılı. Cezaların bu kadar yüksek olması, 2015 yılındaki yeni düzenlemelerin devreye girmemiş olmasından. 2015 yılındaki düzenlemelerin geriye yönelik yapılmasına yönelik çalışma meclise taşınacak.”

ARTIK CEZALAR SMS İLE DE BİLDİRİLECEK

“Cezalarla ilgili bildirimler gecikmeyecek. Her cezayı SMS ile bildirilecek. On gün içinde cezaya itiraz yapılırsa, ceza uygulanmayacak. On günden sonra ceza uygulanabilecek. Herkese üç ayda bir ceza bildirimleri yapılacak.”

VATANDAŞ İTİRAZINI YAPSIN

“Cezalı bildirimle ilgili önce vatandaş itirazını yapsın. Ondan sonra biz gerekeni yapalım. Cezaları fazla ödeyenlerle ilgili alacakların kanunu var. Bir haksızlık varsa, bunu gidermek bizim görevimizdir. Bunun muhatabı aslında maliye bakanlığıdır. Maliye Bakanlığı'na biz sonucu paylaşacağız, vatandaşların mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız.”