Toplu taşımada 'Kent Kart' çıkmazı

Adana'da 2013 yılından bu yana Özel Halk ve belediye otobüslerinde elektronik kart uygulamasına geçen İzmirli Kent Kart firmasının, uygulamaya geçmek istemeyen minibüs sahiplerine bir belediye meclis üyesi aracılığıyla ''Şehir Merkezine giremezsiniz'' diyerek baskı yaptığı iddia edildi.

Adana’da  2013 yılından  bu yana Özel Halk ve belediye otobüslerinde elektronik kart uygulamasına geçen İzmirli Kent Kart firmasının, uygulamaya geçmek istemeyen minibüs sahiplerine bir belediye meclis üyesi aracılığıyla  ‘’Şehir Merkezine giremezsiniz’’  diyerek baskı yaptığı iddia edildi.

Dolmuşçu esnafı, 2013 yılında Adana’ya sadece belediye otobüslerine elektronik kartları takmak için gelen Kent Kart firmasına tepkili. Belediye otobüslerinin ardından 2013 yılında firmanın Özel Halk Otobüsleri’nde de elektronik kart uygulamasına geçtiğini ifade eden Dolmuşçu esnafı, ‘’Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda Adana'da şehir merkezinde hizmet veren 18 dolmuş kooperatifi ve bunlara bağlı bin 86 aracında uygulamaya dahil edilmesi istendi. Bazı şoför esnafı korkudan geçmek durumunda kaldı’’ dediler.

Son aylarda Kent Kart firması yetkililerinin  üzerlerindeki baskıları artırdığını öne süren dolmuşçu esnafı, şöyle konuştu:

‘’İzmirli Kent Kart firması, uygulamaya geçmek istemeyen minibüs sahiplerine bir belediye meclis üyesi aracılığıyla  ‘Şehir Merkezine giremezsiniz’  diyerek baskı yapmaya başladı. İhaleyi alan firma bizlere  gönderdiği sözleşmeyi imzalamamızı istiyor. Sözleşmede, uygulamaya geçmemiz halinde aylık ciro üzerinden yüzde 3,85 pay ile yüzde 1,6 katılım ve altyapı durak kullanım bedeli istiyor. 1,6'lık katılım payını da belediye adına topladığını ve belediyeye kendisinin aktaracağını belirtiyor.  Adana’da toplu taşımada günde 150 bin kişi taşınıyor.  Firma yaklaşık yüzde 4 pay alacak. Bu da günde 10 bin lira yapıyor.  Firma ile birlikte hareket eden Özel Halk Otobüsü kooperatiflerinin yetkilileri de bizlerinde üzerinde hakimiyet kurmaya çalışıyor.

Kent Kart’ın bize imzalatmak istediği sözleşmeyi kabul etmiyoruz. Firma gözünü şimdi bize dikti. Kent Kart’ın Adanalının cebinden elini çekmesini istiyoruz. Elektronik kart uygulamasını büyükşehir belediyesi kendisi yapsın. Kapatılan BELKART firması yeniden açılabilir.  Bu olmazsa bile dolmuşçu esnafı olarak bu sistemi kendimizde kurarız.  Bu sıkıntılarımızı daha önce dile getirmiş ancak bir sonuç alamamıştık. Son aylarda firma iyice baskı unsuru uygulamaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’den bu duruma el koyarak çözüm bulmasını istiyoruz.’’