TÜGİYAD Başkanı Eraslan'dan internet medyasına müjde

Tüm Gazeteciler, İnternet Medyası, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği TÜGİYAD ilk konferansını gerçekleştirdi. TÜGİYAD Başkanı Mahmut Eraslan, internet medyasına "yasa müjdesi" verdi.

Tüm Gazeteciler, İnternet Medyası, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği (TÜGİYAD) ilk konferasnsını gerçekleştirdi.

Konferansa Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Zafer Kara, İl Dernekler Müdürü Recep Kurdoğlu, Eğitim Birsen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, internet haber sitelerinin yayın yönetmenleri, gazeteciler, sivil toplum kuruluş yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Ulusal basında son günlerin en çok konuşulan ismi Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'ta TÜGİYAD'ın ilk etkinliğine ilgi gösterdi ve proğramın sonuna kadar salonda kaldı. Vali Coş, selamlama konuşmasında İnternet medyasının desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, "İlimizde gerçekleşen bu yararlı oluşumu destekliyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni medyanın sağlıklı ve hızlı bir şekilde kullanılması, yanlışların da düzeltilmesi konusunda daha fonksiyonel bir hale gelmesini dilerim." dedi. TÜGİYAD adına Vali Hüseyin Avni Coş, Hadi Özışık'a plaket takdim etti.

 



AMACIMIZ SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM BULMAK

Açılış konuşmasını yapan TÜGİYAD Başkanı Mahmut ERASLAN şunları söyledi:
"Küreselleşen dünyada artık medya çok önemli bir güç durumuna geldiği bilinen bir gerçektir. Yeni medya olarak özetlediğimiz internet medyasının gelişmesi ile birlikte artık daha etkin olduğunu görebiliyoruz. Yazılı medyaya nazaran etkinliğini daha çok hissettirse de yeni sorunlarla karşılaşıyoruz. Biz TÜGİYAD olarak bugün ilk adımını atmış olduğumuz bu etkinlik ile mesleki sorunlarımıza dair çözüm önerilerimizi paylaşmak ve toplumsal bir bilinç oluşturmayı hedefliyoruz."


"Basının Geleceğinde Yeni Medyanın Rolü" isimli programın konuşmacısı olan internethaber.com kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hadi ÖZIŞIK, gazetecilik ve medya alanında önemli konulara değinerek, teknolojinin geliştiğini ve yazılı ve görsel medyaya rağbetin kalmadığını dile getirdi.


"BİZ SORUMLU GAZETECİ OLMAK İSTİYORUZ"

Yeni medya denilen internet medyasının aslında medyanın ta kendisi olduğunu söyleyen ÖZIŞIK, sözlerine şöyle devam etti: "İnternet medyası 14 yıldır faaliyet gösteriyor. Teknoloji ve internet medyacılığı geliştikçe haber okuma ve izleme oranları düşüyor. İstanbul'da üniversitelerde "yeni medya" ifadesi kaldırıldı. Bir işi başarmadan sizi tanıyan yok fakat başardığınızda da tepki gösteren çok. Haklarımızı elde edebilmek için görüşmediğimiz kimse kalmadı. Biz "sorunlu gazeteciler" değil "sorumlu gazeteciler" haline gelmek istiyoruz. Haklarımızı aramaya çalıştığımızda "@" işaretini bilmeyen 'et' olarak algılayan, site deyince apartman sitesi anlayan yetkililerle yüz yüze geliyoruz."

İnternet gazetecilerinin beklediği yasanın çıkacağı müjdesini veren ÖZIŞIK, "Gezi olaylarından sonra internet medyasının önemi daha fazla ortaya çıktı. Bunun üzerine ikna turları yapılarak beklediğimiz yasa Başbakan Erdoğan tarafından imzalandı. Bülent Arınç, ABD'den döndüğünde bütçesi ile yürürlüğe girecek. Aslında var olan yasaya sadece bir madde eklenecek internet gazetecilerinin de gazeteci sayılabilmesi için." dedi.


GAZETECİ ÖZGÜRDÜR AMA...


ÖZIŞIK, internet site sahiplerine seslenerek, gazetecilikte başarılı olmanın püf noktalarına değinerek "Ahlaklı gazeteciliğinizi sitenizde sergileyebilirsiniz. Photoshop bilen editörleriniz olmalı. Bazen görüyorum resim oraya buraya kaymış. Yerel bir site sahibi iseniz yerel haberlere ağırlık vermeniz önemli. Yerel daima ulusaldan farklı olmalı. İçeriğiniz özgün olmalı. İçeriği özgün olan kaynak durumunda olur. Copy-paste yapmaktan olabildiğince uzak durun. Söz uçar, gazete de yırtılır gider ama internette hiçbir şey kaybolmadığı gibi yayılıyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal medyayı kullanmak büyük bir takipçi kitlesini sitenize çeker. Ulusal yayın yapan site sahipleri büyümek ve alanında tutunabilmek istiyorsa reklam pastasını kullanmak zorunda. Özellikle Google reklamları yerel sitelerin gelir kaynağı. Gazeteci kendi özgürlüğünü ele alabilir. Ama onun özgürlüğü bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter." şeklinde sözlerini bitirdi.