Tüketicinin banka borçları kırmızı alarm veriyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; 2022 Temmuz döneminde, 966.463 tüketicinin ödenemeyen kredi kartı ve bireysel kredi borç toplamı 31,8 milyar TL. oldu. Buna göre geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz döneminde 741.470 olan yasal takibe düşen tüketici sayısı, bu yılın aynı döneminde, yüzde 30,34 oranında arttı.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısının her geçen gün arttığını belirterek, ‘’Tüketicinin banka borçları kırmızı alarm veriyor” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre; 2022 Temmuz döneminde, 966.463 tüketicinin ödenemeyen kredi kartı ve bireysel kredi borç toplamı 31,8 milyar TL. oldu. Buna göre geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz döneminde 741.470 olan yasal takibe düşen tüketici sayısı, bu yılın aynı döneminde, yüzde 30,34 oranında arttı.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, uzun süredir tüketicilerin banka borçlarındaki yükseliş ve yasal takibe düşen tüketici sayısındaki artışa dikkat çektiklerini anımsatarak, ‘’Eylül ayından itibaren yasal takibe düşecek tüketici sayısının bir milyon sınırını geçeceği öngörüsü kamuoyu ile paylaşılmıştı. Nitekim açıklanan son veriler, bu öngörünün gerçekleşeceğini göstermektedir. Bu kapsamda banka borçları için yasal takip süresinin salgın döneminde olduğu gibi geçici olarak 90 gün yerine 180 gün olarak uygulanması, tüketicilerin bankalara olan borçlarının yapılandırılması yönünde adım atılması çağrısında bulunulmuştu’’ dedi.

Özellikle kredi kart borçlarının yapılandırılması konusunda, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından konunun gündeme alınacağı yönünde kamuoyunda yer alan bilgi sonrası, sadece varlık yönetim şirketlerine olan 2.500,00 TL’dan az olan icra borçlarının silineceği yönünde açıklama yapıldığını anımsatan Deniz, şunları kaydetti:

‘’Kontrol edilemez noktaya gelen tüketici borç stokunun eritilmesi yönündeki bu adım yerinde ancak yetersizdir. Kapsayacağı miktar itibariyle 2.500,00 TL’lık sınırın, günümüz koşullarında ve icra dosyalarına işletilen faiz dikkate alındığında gerçekçi bir çözüm getirmeyeceği ortadadır.

Sonbahar ile birlikte eğitim masrafları, gelen zamlarla artacak olan ısınma, aydınlatma faturaları, enerjiye yapılan zamlarla başta gıda olmak üzere tüketiciye ulaşan her türlü mal ve hizmetin fiyatının artacağı bir dönemde; geçtiğimiz Aralık ayından bu yana kredi çekerek veya kredi kartını kullanarak zorunlu gereksinimlerini karşılamaya çalışan tüketici için yasal takibe düşme olasılığı giderek büyümektedir.

Bu nedenle; banka borçları nedeniyle yasal takip süresi, Haziran 2023 tarihine kadar 90 gün yerine, 180 gün olarak uygulanmalı.Tüketicilerin temerrüde düşme koşulu aranmaksızın, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının uzun vadeli ve TCMB politika faizine koşut şekilde yapılandırılması olanağı sağlanmalı.’’

 

kredi kart