Türkmen: “Kadınlar hak ettiği yerde değil”

CHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, 79 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde eden Türk kadınının bugün hak ettiği değeri bulamadığını söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık 1934 tarihinin Türkiye tarihi için bir milat olduğunu söyledi. Av. Türkmen, “Kadınların, 79 yıl önce 5 Aralık’ta dünya ülkelerine örnek olacak bir karara atılan imzayla fikirlerini, düşüncelerini topluma yansıtma, karar alma mekanizmalarında yer bulma şansı yakalamıştır. Ancak, bugün gelinen süreçte kadınların hak ettiği değeri bulamadığı da bir gerçektir” dedi.

Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada 5 Aralık tarihinin hem Türkiye hem de Dünya tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirten CHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, “Bundan tam 79 yıl önce dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen ancak Türk kadını için öngörülen seçme ve seçilme hakkı günümüzde daha ileriye taşınamamış tam tersine demokratik dünya ülkelerinin çok gerisinde kalmıştır. Türkiye’de kadının her alanda başarılı olacağı, fikir ve projeleriyle toplumun refah seviyesinin yükselmesinde öncü bir rol üstleneceği bilinci tam olarak gelişmelidir” diye konuştu.

TBMM çatısı altında görev yapan kadın milletvekili sayısının çok yetersiz olduğunu dile getiren Av. Türkmen, Türkiye’de hemen her alanda kadınların geri plana itildiğini savundu. Siyasette, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra oda, borsa ve belediyelerde de kadının adına rastlamanın neredeyse olanaksız olduğunu vurgulayan Av. Türkmen, kadınların 1934 yılında elde hakların yılmaz birer savunucusu ve takipçisi olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Biz kadınlar olarak her platformda sesimizi yükseltmeye devam etmeliyiz. Cumhuriyetimizin 100. yıl hedeflerine kadınlara her alanda verilecek değerle ulaşabileceği bir gerçektir. Bu bilinçle hareket etmeli ve 79 yıl önce elde ettiğimiz haklarımızı çağdaş toplumlarda olduğu gibi ileri götürmeye çalışmalıyız”