“Tutuklu gazeteciler tahliye edilmelidir”

Adana Baro Başkan Adayı Av. Ülkü Tolunay, ÇGC’yi ziyaretinde gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliye edilmelerinin önemine dikkat çekti

Adana Barosu Başkan Adayı Av. Ülkü Tolunay, Baro’ya kayıtlı avukat arkadaşlarıyla birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni (ÇGC) ziyaret etti.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliye edilmelerinin sevindirici bir gelişme olduğunu, bu nedenle ÇGC’yi ziyaret etmek istediklerini ifade eden Tolunay, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri’yle duygularını paylaştı.
Basının en kutsal görevinin kimsenin duymadığı sesleri duyurmak, duyurarak o sesleri var etmek olduğuna işaret eden Tolunay, şunları söyledi:
“Basın bu yolla gerçeğe ulaşmaya çalışır. İnsan ve yurttaş olarak bizlerin haber alma hakkı en temel haklardan birisidir.  Basın özgürlüğü de,  halkın bu haber alma hakkının ve ifade özgürlüğünün temelidir.

“ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI DEĞERLİ”

Anayasa Mahkemesi bir kararında; ‘Hakikat ışığı fikirlerin çarpışmasından doğar.  Bu bağlamda toplumsal ve siyasal çoğulculuğu sağlamak, her türlü düşüncenin barışçıl bir şekilde ve serbestçe ifadesine bağlıdır.  Düşünceyi açıklama, yayma ve basın özgürlüğü demokrasi için yaşamsal önemdedir. Özellikle siyasetçiler daha fazla eleştiriye tahammül etmelidir’ demektedir. Basın özgürlüğü Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Buna rağmen  Erdem Gül ve Can Dündar’ın tutuklanması;  ülkemizin basın özgürlüğü alanında var olan algı ve 2015 yılında sınır tanımayan gazeteciler tarafından yapılan ankette 180 ülke içinde 149. Sırada yer almasını bizlere bir kez daha hatırlattı. Bu gerçekten üzüntü verici bir durum. Ancak Anayasa Mahkemesi’nce yapılan “hak ihlali” tespiti sonucu İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nin  tahliyesine karar vermesi,  yaşanan hukuksuzluklar karşısında az da olsa bir umut verdi bizlere. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin kararını, yurttaşın haber alma hakkı,  basın ve  ifade özgürlüğü açısından değerli bulmaktayız.

“TUTUKLU DİĞER GAZETECİLER DE TAHLİYE EDİLMELİ”

Olayın diğer bir boyutu da tutuklama esas olarak bir tedbirdir. Kaçma ve delilleri karartma ihtimali olmayan kişilerin tutuklanması tedbir sınırlarının dışına taşarak cezalandırma amacı taşımaktadır. Özellikle de bu olayda haber yapılmış ve yayınlanmıştır. Artık ortadan kaldırılacak bir delil de bulunmamaktadır. Bu olayda tutuklama bir gözdağı niteliği taşımaktadır.

Tüm basın camiasına geçmiş olsun derken; dileğimiz ve umudumuz odur ki, hala tutuklu bulunan diğer basın mensuplarının benzer şekilde tahliye edilmeleri, adil bir şekilde yargılanmaları ve hiçbir soruşturmada tutuklamanın bir cezalandırma aracı olarak kullanılmamasıdır.”

ESENDEMİR, TEŞEKKÜR ETTİ

Ziyaretleri için Av. Ülkü Tolunay ve avukatlara teşekkür edip başarılar dileyen ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise Adana Barosu’nun son yıllarda önemli çalışmalarla dikkat çektiğini söyledi. Türkiye’de basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Esendemir, yaptıkları haberden dolayı tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliye edilmesine sevindiklerini ancak fikirlerinden ve haberlerinden dolayı cezaevinde bulunan diğer gazetecilerin de serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.