Tüzün, "Başarının sırrı ortak dil oluşturmaktır"

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, yeni bir çağrı yaparak , Adana'nın yönetmelikle imtihanında başarının sırrını 'ortak dil oluşturmak' olarak açıkladı.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin, tüm kesimlerin katkı ve önerileri doğrultusunda yeni bir yönetmelik hazırlığını saygı ile karşıladıklarını ifade eden Tüzün, “Mimarlar Odası olarak  bu çalışmanın da  içinde oluruz.  Ancak, çok sayıda yönetmelik çalışması gerçekleştirilen kentimizde, Mimarlar Odası,  her zaman aktif olarak yer almış olmasına karşın, son dakikada araya giren bazı eller yönetmeliklere emsal artırıcı eklemeler yapmayı başarmışlardır. 

Sürekli bu duruma vurgu yapıyoruz. Bir altlık oluşturmak  amacıyla tüm yönetmelikler, genelgeler  300 sayfalık bir kitapta derlenmiş, belediyelerimize çağrılar yapılmış, işbirliğine davet  edilmişlerdir. 

-Aynı mevzuatın, her İlçe belediyesince farklı yorumlanması (emsal hesaplaması, kat holü tanımı, açığa çıkan bodrum uygulamaları, 60,50'yi geçen yapılarda çekme mesafeleri vb.),

-Belediyelerin yönetmeliklerin bazı maddeleri için prensip kararları üretmesi ve bilginin gerekçeleriyle (imar planı, yönetmelik maddesi ya da bu konuda yayınlanmış bakanlık görüşü ile) açıklanmaması ve bilgilendirmenin başvuru anında yapılması,

-Ruhsat başvuru evraklarında farklılıklar olması, konuları sayılabilmektedir”

BELEDİYELERİ İŞBİRLİĞİNE DAVET EDİYORUZ

Bitmiş bir binanın yanında, o binanın yüksekliği ve alan kullanımını emsal alarak, yeni bir bina yapma girişimindeki başarısızlık, meslektaşımızın beceriksizliğini değil, o yapıdaki hormonu işaret eder.” Diye konuştu.