Tüzün, “Korkumuz, Sarıçam’da kontrolsuz ve kötü yapılaşma olması”

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Belediye olarak yoğun bir çalışma içerisinde olduğunuzu görüyor bu anlamda başarılar diliyoruz. Sarıçam’da süratle yükselen yapılar var. Korkumuz; Sarıçam’da kontrolsüz ve kötü yapılaşma olmasıdır'' dedi.

Başkan Yardımcısı Murat Ulaş, Genel Sekreter Eren Tümer ve Yönetim Kurulu Üyesi Mine Kınalı ile beraber Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ı makamında ziyaret eden TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, Korkularının Sarıçam ilçesinde kontrolsuz ve kötü bir yapılaşma yönünde devam etmesi olduğunu söyleyerek çözümü konularında beraber hareket edebileceklerini söyledi.

TÜZÜN, “MESLEKİ DENETİM İLE HAKSIZLIĞI ÖNLEMEK İSTİYORUZ”

Ocak ayında yapılan genel kurul ve seçimin ardından yönetime geldiklerini, bu anlamda yeni yönetim kurulu üyeleri olarak yerel yöneticilerle tanışmak ve kent yararına yapılacak işlerde ortak hareket etme arzularını bildirmek istediklerini  belirten Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Belediye olarak yoğun bir çalışma içerisinde olduğunuzu görüyor bu anlamda başarılar diliyoruz. Sarıçam’da süratle yükselen yapılar var. Korkumuz; Sarıçam’da kontrolsüz ve kötü yapılaşma olmasıdır. Kentle, ilçenizle ilgili proje yarışmaları planlamanızda dahil  ortak çalışmalarla ilgili beraber hareket edebileceğimizi bildirmeye geldik. Bu niyetimizi tüm belediye başkanlarımıza iletiyoruz. Malum mevcut hükümetin odalara bakışı bakımından  odaların gelirlerini kesmek anlamında mesleki denetim uygulanmasını engellemeye çalışan bir tarzı var ve bunu yönetmelikler vasıtasıyla gerçekleştirmek istiyor. Mimarlar Odası mimarların ürettikleri projelerle ilgilenir ve bir mesleki denetime tabii tutar. Türkiye’de mimar olmadan mimarlık yapan kişilere rastlandığı geçmişte karşılaştığımız bir problemdir. Mesleki denetim,  üye sicillerini tutan bir kurum olduğundan hareketle böyle durumları engelleyeceği gibi, haksız rekabetin giderilmesi ve daha nitelikli yapıların elde edilmesi için de gereklidir. Seyhan ve Çukurova Belediyeleri  ile mesleki denetim protokolü yaptık. Bu yönde sizinde desteğinizi bekliyoruz. Bu haksızlık önlenirse yapı kalitesi yükseleceği gibi kentimize de faydası olacaktır.” Diyerek hazırladıkları protokol örneğini başkan Uludağ’a teslim ettiler.

ULUDAĞ, “SARIÇAM’A NİTELİKLİ BİNA YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Sarıçam yeni gelişiyor. İnşaat sektörü buralara kayıyor. Biz belediye olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz ama En baştan kentsel dönüşüm yapılıyormuş gibi Sarıçam’a kaliteli binalar yapılmasını istiyoruz. Sosyal konut yapılmasını istemiyoruz. TOKİ genelde tek tip yapı yapıyor. Biz bunu istemedik. Adana’nın yaşam şartlarına uygun mimarisi güzel, balkonu olan nitelikli yapılar yapılmasını istiyoruz. TOKİ projelerini bu yönde hazırladı. Sonuçta iyi binalar ortaya çıkmaya başladı. Alt yapısından yol yapımına kadar biz elimizden gelen desteği veriyoruz. Yeni bir Sarıçam oluşuyor. Artısında eksisinde payımız olacağını düşünüyoruz. Artısında daha çok payımız olsun istiyoruz. İleride bir milyon insanın yaşayabileceği şekilde planlamasını yaptık. Altyapı, yol ve yeşil alanları ona göre planlıyoruz. Eksikleri tamamlıyoruz. Yakın zamanda Sarıçam Adana’nın vitrini olacak. Büyükşehir ile senkronize çalışıyoruz. Şehrin yaşam kalitesini düşürmemek için birlikte çaba harcıyoruz. İlçemize Buruk ile Göztepe arasına yapılacak otogar için otoban’dan Kozan yoluna kadar seksen metre genişliğindeki yol çalışmamızı muhtemelen önümüzdeki yıl başlatacağız. Adana’nın önde gelen müteahhitleri ciddi yatırımlarını ilçemize yapmaya başladı. Bizler ilçemizde yasal sınırlar içerisinde yatırımı yapanlara tüm kolaylığı sağlıyoruz. Mimarlar Odasıyla her türlü işbirliğine varız. Çünkü kenti şekillendiren mimarlardır” diye konuştu.