Twitter'dan kullanıcılara tweet kısıtlaması

Kısıtlamadaki amacın yapay zeka şirketlerinin veri almasını engellemenin yanı sıra Twitter Blue'ya yönlendirmek olduğu belirtiliyor.

Twitter'ın sahibi Elon Musk, kullanıcıların bir gün içinde okuyabilecekleri tweet sayısına geçici bir sınırlama getirdiğini duyurdu. 

Musk kendi tweet'inde, doğrulanmamış hesapların artık günde 1.000 gönderi okumakla sınırlı olduğu bilgisini paylaştı. Yeni doğrulanmamış hesaplar için bu sayı 500. Bu arada, "doğrulanmış" statüsüne sahip hesaplar şu anda günde 10.000 gönderi ile sınırlı.

Teknoloji milyarderi başlangıçta daha katı sınırlar belirledi, ancak bu hamleyi duyurduktan birkaç saat sonra bunları değiştirdi.

Musk, geçici sınırların "aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunu" ele almak için olduğunu söyledi. Ancak, sistem manipülasyonu ile neyin kastedildiğini açıklamadı.

Kullanıcıların Twitter içeriğini görüntülemek için giriş yapmalarını isteyen ekranlarla karşılaşmalarının ardından Cuma günü açıklama yapan Musk, "Veriler o kadar çok yağmalanıyordu ki, normal kullanıcılar için hizmeti düşürüyordu" dedi.

Bu düzenleme "geçici bir acil durum önlemi" olarak tanımlandı.

Veri kazıma

Musk'ın veri kazıma (data scraping) ile neyi kastettiği tam olarak açık değil, ancak Open AI'nin ChatGPT'si ve Google'ın Bard'ı gibi sohbet robotlarına güç veren büyük dil modellerini eğitmek için yapay zekâ (AI) şirketleri tarafından kullanılan büyük miktarda verinin kazınmasını kastettiği anlaşılıyor.

Basit bir ifadeyle veri kazıma, internetten bilgi çekilmesi. Büyük dil modellerinin gerçek insan konuşmalarından oluşan yığınlardan öğrenmesi gerekir. Ancak bir sohbet robotunun başarısı için kalite hayati önem taşır. Reddit ve Twitter'ın milyarlarca gönderiden oluşan devasa hazinesinin son derece önemli eğitim verileri olduğu düşünülüyor ve yapay zekâ şirketleri tarafından kullanılıyor.

Ancak Twitter ve Reddit gibi platformlar bu veriler için ödeme almak istiyor.

Nisan ayında Reddit'in CEO'su Steve Huffman New York Times'a yaptığı açıklamada, yapay zekâ şirketlerinin yaptıklarından memnun olmadığını söyledi. Huffman, "Reddit veri külliyatı gerçekten çok değerli. Ancak bu değerin tamamını dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına ücretsiz olarak vermemize gerek yok" dedi. 

Twitter, genellikle üçüncü parti uygulamalar ve araştırmacılar tarafından kullanılan uygulama programlama arayüzüne (API) erişim için kullanıcılardan ücret almaya başladı bile. Bunlara yapay zekâ şirketleri de dahil olabilir.

Twitter Blue'ya yönlendirme 

Bu hamlenin başka potansiyel nedenleri de var.

Musk insanları ücretli abonelik hizmeti olan Twitter Blue'ya yönlendiriyor. Kullanıcıların tam bir Twitter hizmeti almak ve sınırsız gönderiye erişmek için ödeme yapmak zorunda kalacakları bir model arıyor olabilir.

Mavi bir tik ile işaretlenen "doğrulanmış" statüsü, Musk patron olmadan önce Twitter tarafından yüksek profilli hesaplara ücretsiz olarak veriliyordu. Şimdi ise çoğu kullanıcı doğrulanmak için aylık 8 dolardan başlayan bir abonelik ücreti ödemek zorunda ve profillerinden bağımsız olarak bu statüyü kazanabiliyorlar.

Çevrimiçi kesintileri takip eden Downdetector adlı web sitesine göre, Cumartesi günü TSİ 16:15'ten itibarıyla İngiltere'de en fazla 5.126 kişi platforma erişimde sorun yaşadığını bildirdi. ABD'de ise aynı saatlerde yaklaşık 7.461 kişi aksaklık bildirdi.

Musk, başlangıçta, doğrulanmış hesaplar için günde 6.000, doğrulanmamış hesaplar için 600 ve yeni doğrulanmamış hesaplar için 300 gönderi okuma sınırı olduğunu duyurdu.

Bir başka güncellemede Musk, "birkaç yüz kuruluşun (belki daha fazla) Twitter verilerini son derece agresif bir şekilde kazımakta olduğunu" söyledi.

Daha sonra web sitesinde bir yük olduğunu belirterek, "çok sayıda sunucuyu acil olarak çevrimiçi hale getirmek zorunda kalmanın oldukça can sıkıcı" olduğunu söyledi.

Sunucu, dosyaları yöneten ve depolayan, kullanıcılar için web sayfaları gibi hizmetler sağlayan güçlü bir bilgisayardır.

İngiltere'nin BT meslek kuruluşu BCS'den Adam Leon Smith, kullanıcıların kaydırma süresini sınırlamanın şirketin reklam gelirlerini etkileyeceği için bu hamlenin "çok garip" olduğunu söyledi.

Musk şirketi geçen yıl uzun süren görüşmelerin ardından 44 milyar dolara satın almıştı. Twitter'ın önceki yönetimini eleştirdi ve platformun bir yankı odası haline gelmesini istemediğini söyledi.

Görevi devraldıktan kısa bir süre sonra, 8,000'in biraz altında olan işgücünü yaklaşık 1,500'e indirdi. Mühendisler de işten çıkarılanlar arasındaydı ve işten ayrılmaları platformun istikrarı konusunda endişelere yol açtı. Ancak Musk bazı aksaklıkları kabul etse de, Nisan ayında, kesintilerin çok uzun sürmediğini ve sitenin iyi çalıştığını söyledi. (ajansbizim)