Uğur Mumcu Adana'da da anıldı

Ankara'da 24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde bombalı suikast ile katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu Adana'da sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve İbrahim Özdiş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şubesi, Alevi Kültür Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  Adana Şubesi, DİSK- Eğitim İş 1 No’lu Şube, Eğitim İş 2 No’lu Şube,  Birleşik Kamu İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Kuvvayi Milliye Derneği, Tüm Yerel Sen, Tüm Belsen, Eğitim-Sen, TGB, Cumhuriyet Kadınları  ve Vatan Partisi katıldı.

“UNUTTURMAYACAĞIZ”

 

Mumcu, katledildikten sonra emperyalizmin ahtapot kolları olan “tarikat, ticaret, siyaset” üçgeninin şeytan üçgenine dönüştüğünü aktaran Kayadan, “Özelleştirme adı altında ülkenin bütün birikimleri yağmalanmış, eğitim bilim ve kültür hayatı çökertilmiş, hukuk sisteminin şirazesi yok edilip, cemaatlerle iktidar arasında paylaşım alanı olmuş, içerde ve dışarıda güvenlik kalmamış, gericilik ve bölücülük azgınlaşmış bütün bunların üzerine gidecek basın ve siyasal yapılar da teslim alınmıştır. Ulusal onur ayaklar altına alınmıştır” diye konuştu. 

“YENİ BİR UĞUR MUMCU ORTAYA ÇIKAMADI”

 

Uğur Mumcu’nun değerinin, ancak ölümünde yarattığı boşlukla anlaşıldığını dile getiren Kayadan, Mumcu’nun yeri doldurulmaz bir aydın olduğunun altını çizdi.  Mumcu’nun dirençli, mücadeleci bir gençlik önderi, ödün vermez adaletçi, araştırmacı gazeteciliğin de mihenk taşı olduğunu ifade eden Kayadan, şöyle devam etti:

 

Mumcu gibi işine aşık bir insan olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın da yine 24 Ocak’ta katledildiğini anımsatan Kayadan, “O polisine, vatandaşına, toprağına, bayrağına toz kondurmaz, dil uzattırmazdı. Babası ‘gel bizim malımız mülkümüz bize yeter, geç işin başına’ dediyse de O, şereflice, namusluca görevini sürdürmeyi tercih etti ve O da tıpkı Mumcu gibi hain tuzaklarda şehit oldu. Emniyet teşkilatının örnek, insancıl, cesur, çalışkan siması Gaffar Okkan’ı da ölümünün 16. Yılında saygı ve rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de “Uğur Mumcu temsil ettiği değerler için kurban seçildi”ded.

UĞUR MUMCU, TEMSİL ETTİĞİ DEĞERLER İÇİN KURBAN SEÇİLDİ

“Basın meslek ilkeleri, bilgisi, örnek davranışları ve kişiliğiyle Cumhuriyet aydınları arasında saygın bir yer edinen gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu, 24 Ocak 1993’te kaybetmenin derin acısını yaşamaya

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, bölünmez bütünlüğünü, halkımızın haber alma özgürlüğünü sonuna kadar savunan  Uğur Mumcu’nun katledilmesine neden olan sorumlu ya da sorumlular ile olayla ilgili bağlantısı bulunanların ortaya çıkarılması gereğini bir kez daha yineliyoruz.

 

Uğur Mumcu’nun anlayışını ve gazeteciliğini kendileri için tehdit olarak görenler çareyi onu katletmekte buldular. Ancak; Uğur Mumcu sevgisinin yüreklere kazındığını gözardı ettiler. Ölümünün  ardından sokaklara dökülen insanlar, bu menfur saldırıyı protesto gösterileriyle şiddetle kınayarak, Cumhuriyet kazanımlarına ve Uğur Mumcu’ya sahip çıkarak, duyarlılıklarını gözler önüne serdiler.  Ülkemizin; değerli bilim adamlarını ve aydınlarını faili meçhul cinayetlerle kaybetmeye tahammülü kalmadı. Başka aydınlar, Mumcu’lar ölmesin. Herkesi, her kesimi değerlerimize, aydınlarımıza, bilim insanlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Basın açıklamasına katılanlar Uğur Mumcu’nun heykelinin meydana yapılması talebini yenilerken, STK’lar yapılacak ilk Büyükşehir Belediye Meclisine katılarak bu talebi yetkililere ilatme kararı aldılar.