Ulaşım Zammı Geri Alınsın Eylemi

Adana'da yapılan ulaşım zammı protesto edildi. Eğitim Sen Adana şubesi Adana Büyükşehir belediyesi önünde yapılan zamların geri alınması ile ilgili basın açıklaması geçekleştirdi.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet karagöz, açıklamasında, Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Müdürlüğünün aldığı karar ile ulaşım ücretlerine akıllı kartı olmayan sivilleri 2,25, öğrencileri ise 1,75 TL’den taşıyacağını anımsattı.

''En fazla işsizin, öğrencinin, mültecinin ve yoksulun yaşadığı metropol ilimizde toplu taşıma ücretlerinin öğrenciler için %20 Sivil halk için %13 artırılması; Kaşıkla verilen kepçeyle alınır' mesajıdır'' diyen Karagöz, şunları kaydetti:

''Yoksul emekçi halkın yığınla yaşadığı ilimizde kent içi ulaşım, toplum taşıma araçlarıyla yapılmaktadır.  Vatandaşların ucuz ve güvenli ulaşım hakkını sağlamak yerel yönetimlerin aslı görevlerinden biridir.

Yaklaşık olarak 70 bin üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğü bir metropol kentte, toplu taşıma ücretlerine %20 oranında zam yapılması; ne insanı, ne vicdanı, nede ahlakidir.

Asgari ücretin 1.300 TL yapılacağı söylentileri ve kamu çalışanlarına 2016 yılı için ücretlerinde %6+5’lik artışların yapılacağı öngörülürken bir çırpıda toplu taşıma ücretlerinin %20 oranında artırılmasını asla kabul etmeyeceğiz.

Bu zamlar geri çekilmediği takdirde, önce Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü daha sonrada Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerini öğrenci ve yoksul halk düşmanı ilan edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Aynı belediyenin 09 Eylül 2014 geçerli olmak üzere toplu taşıma ücretlerini %35 oranında artırmıştı, başta Eğitim Sen olmak üzere birçok emek ve meslek örgütlerinin gösterdiği tepkiler sonrası zamların geri çekilmesi bizler tarafından olumlu bir davranış olarak değerlendirilmiştir.

Emekçiyiz, Yoksuluz ama soyulduğumuzun da farkındayız. Yerel yönetimlerin görevi para kazanmak değil, halkın yaşamını kolaylaştıracak yeni projeler geliştirmek olmalıdır.

Hesap ortada İki araçla işyerine giden biri günde 9 TL ulaşım ücreti ödemek zorunda kalacaktır. Ocak 2016’dan itibaren asgari ücretin 1.300 TL olduğunu kabul edersek aldığı ücretin 1/4’ni kendi ulaşım giderine ayırması, asgari ücretle çalışanları açlığa mahkum etmekten başka bir şey değildir.

Sayın Sözlü’ye hatırlatmak isteriz, bu zamların geri çekilmemesi durumunda Demokratik tepkilerimiz aratarak devam edecektir. Bu konun sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.''