Üniversitelerde, hibrit eğitime geçilecek

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde 3 Nisan'dan itibaren, devam zorunluluğu olmaksızın hibrit eğitime gecileceğini söyledi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde 3 Nisan'dan itibaren, devam zorunluluğu olmaksızın hibrit eğitime gecileceğini söyledi. 

Özvar, yaptığı açıklamada, belirli üniversitelerin depremzedelerin barınma ve temel ihtiyaçlarına yönelik desteğinin sürdüğünü belirtti. 

Açıköğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin yaklaşık 676 bininin deprem bölgesindeki illerde bulunduğunu anlatan Özvar, yükseköğretim sistemindeki her 6 öğrenciden birinin depremden doğrudan etkilendiğini kaydetti. 

Özvar, depremde toplam 1.589 öğrenci ile 148 akademik ve idari personelin yaşamını yitirdiğini belirterek, 30 Mart itibarıyla deprem bölgesindeki 18 üniversiteye ait yerleşkelerde 4 binanın yıkık, 127 binanın ağır hasarlı, 427 binanın orta ve az hasarlı ve 642 binanın hasarsız olduğunu ifade etti. Özvar, “Bununla birlikte, kampüslerimiz genel olarak şehirdeki diğer birçok kurum binalarına göre daha iyi durumdadır ve birçok yerde kamu hizmetleri bu kampüslerimiz aracılığıyla koordine edilmektedir” dedi.

Alınan kararlar

Yükseköğretim Kurulu olarak 30 Mart 2023 itibarıyla 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi'ne bazı kararlar aldığını anlatan Özvar, bu kararların 3 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere uygulanacağını söyledi. 

Özvar, alınan kararları şöyle sıraladı:

-Uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilecek. 

-Yükseköğretim kurumları bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapacak.

-Yürürlükteki düzenlemede öngörülen "bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla yüzde 30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlama bu dönem uygulanmayacak. 

-Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilecek. 

-Nisan ayına ertelenmiş bulunan derslere ait uygulamalar, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilecek. 

-Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) "şeffaflık ve denetlenebilirlik" ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılacak. 

-Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilecek. 

-Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağı yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenecek. 

Bu kararlara ilişkin ayrıntılar önümüzdeki günlerde üniversitelerle paylaşılacak. 

6 Şubat'taki depremden bir süre sonra üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı alınmıştı.  (ajansbizim)