ÜZÜCÜ BAYRAM ANISI ÇOCUKLARDA PSİKOLOJİK SORUNLARA NEDEN OLABİLİR

Kurban Bayramı'na sayılı saatler kala aileleri uyaran Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, soyut kavramların henüz gelişmemesi nedeniyle kurban kesiminin küçük yaştaki çocukları olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Dr. Ejder, çocukların psikolojisinin dikkate alınarak kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

7 yaşına kadar çocuklarda gerçeklik duygusu ve soyut kavramının henüz gelişmediği için bir hayvanın kesilmesini, ölmesini, kanlar içinde kalmasını yetişkinler gibi anlamlandıramayacağını ifade eden Dr. Ejder, “Kurban Bayramı'nın manevi yönünü algılayamayabilirler; onlar için kurban kesmek gözleriyle gördükleri şeydir, yani bir canlının öldürülmesidir. Eğer çocuk duygusal bir bağ kuracak kadar kurbana yakınlaşırsa, bu kesime engel olamadığı için kendini suçlu hissedebilir ve bu suçluluk duygusu içe kapanma, gece korkusu, tırnak yeme, ağlama nöbetleri gibi çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilir.” şeklinde konuştu.

 

Psikoterapist Dr. Ejder açıklamasında şu önerilerde bulundu;

 

“12 YAŞINDAN ÖNCE ÇOCUĞUN KESİMİ İZLEMESİNE MÜSAADE ETMEYİN”

“Çocuklar için kültürel öğrenim ön planda olduğundan, ailenin kurban kesimi sırasındaki tutumu çok önemlidir. Çocuğun göreceği yere getirerek sevmesine ve duygusal bağ kurmasına izin vermeyin. 12 Yaşından önce çocuğun kesimi izlemesine müsaade etmeyin. Eğer evde kurban kesmek zorunda iseniz,  kurbanın kesim kurallarına uygun bir şekilde, acı çekmesine izin vermeden, profesyonel kişiler tarafından kesilmesini sağlayın. Toplu kesim yerlerinde kesilecek ise çocuklarınızı buraya götürmeyin.”

 

“ÇOCUKLARA NEDEN KURBAN KESİLDİĞİNİ ANLATIN.”

“Çocuklara önceden hikayeleştirerek neden kurban kesildiğini; Kurbanın hayat nimetine şükür için kesildiğini ve Hz. İbrahim’e kurban etmesi için koç gönderildiğini ve bunun Allah’ın bir emri olduğunu;  Kurban kesiminin bir dini görev olduğunu, yoksullara yardım gibi sosyal boyutu olduğunu, evine düzenli et girmeyen ailelerin bu yardımlaşma ile sağlıklı beslenme şansları olduğunu; Sağlıklı beslenmek için her gün beslenme adına binlerce hayvan kesildiğini, bunun besin zinciri adına doğal olduğunu anlatın.  Kendisinin de büyüyünce bu görevi yerine getireceğini, ancak bunu dini ve toplumsal kurallara uygun yapması gerektiğini öğretin.”