Varlar ve yoklar!

Korona virüsü sonrasında ortaya çıkan ekonomik sıkıntıları çözmede yerel dinamikler sınıfta kaldı

Dünyayı ve dolayısıyla Türkiye’yi de sarsan korona virüsü sonrasında yaşanan ağır ekonomik sıkıntılar karşısında üyelerinin haklarını koruyup kollama, yardımda bulunma, bir takım hizmetlerden alınan ücretleri almayarak maddi yardımı dolaylı olarak yapma gibi önemli hususlarda Adana’daki yerel dinamikler resmen sınıfta kaldı.

SİZ NE YAPTINIZ? BU SORUYA YANIT VERİN

Etrafımızı çevreleyen Gaziantep ve Mersin gibi iller başta olmak üzere tüm yerel yönetimlere sahip kentlerin dinamikleri, ticaret, sanayi ve esnaf odaları, borsalar, TMMOB’a bağlı meslek odaları ve diğer kuruluşlar, yerel yönetimler adeta birbirini seyrediyor. Ankara’ya önce teşekkür arkasından ‘yetmez, şunu da isteriz, bunu da isteriz’ dilek ve temennilerinden ileriye gitmeyen sürekli el açma yöntemiyle üyelerini koruyan bu meslek kuruluşlarının tavırları da üyeleri tarafından şiddetle tenkit ediliyor.

ÜYELERİNİNİZ YANINDA MISINIZ?

Adana Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, ilçelerdeki odalar ve borsalar, Organize Sanayi Bölgesi kuruluşları, Adana Esnaf Birlikleri, TMMOB’a bağlı odalar, STK’lar, Adana Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeleri dahil toplumun tüm dinamikleri bütün gözlerini ‘isteklerin sıralandığı listeler’ ile Ankara’ya endeksli hareket etmesi tepkilere neden oluyor. Bu kuruluşlara aidat ödeyen üyeler ‘böylesine önemli ekonomik sıkıntıların çekildiği zor günlerde yanımızda olduklarını bizlere hissettirmeyen kuruluşun bize hiç gereği yok’ diyerek tepki göstermeye başladılar.

İŞLERİ GÜÇLERİ DEVLETTEN YARDIM BEKLEMEK

Adana’daki belediyelerin yemek dağıtmak, evlerdeki yaşlıların ihtiyaçlarını gidermek ve dezenfekte yapmaktan ileriye gitmeyen mutat çalışmaları da eleştirilere neden olmaya başladı. Bütün fedakârlığı hep yıllarca üyelerinden bekleyen bu yerel dinamiklerin sessizliğini harekete geçirecek, onları ateşleyecek merkezi yönetimin idarecilerinin de suskun kalması gözlerden kaçmıyor. Üyelerinin aidatlarını belirli dönemler için almama, bankada yatan parayı üyelerine düşük faizle kredi olarak verme gibi üyelerinin lehinde çalışma yapmaları gereken kuruluşlar için de yüksek ses tonundan eleştiriler gelmeye başladı. Adana’da kepenkler kapatıldı. Sadece devletten ‘taleplerimiz var’ diyerek ellerini açıp dua ederek bekleyiş içinde olan bu yerel dinamiklerin basına yaptıkları açıklamalar ile üyelerinin haklarını istemiş olmaları yetersiz bulunuyor.