Veli Küçük: ''Katılımcı, Etkin ve Güçlü Baro İçin Adayım''

Adana Baro Başkan Aday Adayı Av. Veli Küçük, “Yargının temel sorunu “yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığı, yargıç güvencesinin” sağlanamamasıdır. Adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir” dedi

Avukat Veli Küçük, Demokrat Avukatlar Grubunda Adana Barosu Başkanlığı için Aday Adayı olduğunu açıkladı. Katılımcı, etkin ve güçlü baro için aday olduğunu ifade eden Av. Veli Küçük, “‘Yargıda Reform’ adı altında yapılanlar, gerçekte “Yandaş Yargı” yı oluşturma, “Adaletle Aldatma”  çabalarıdır.” dedi.

Av. Veli Küçük, Adliye Sarayı Adana Barosu Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar salonunda düzenlediği basın toplantısında, Adana Barosu’nun 29. Olağan Genel Kurulunun Ekim 2016’da gerçekleştirileceğini, Demokrat Avukatlar Grubu olarak Baro Başkan Adayının belirleneceği 15 Nisan 2016 günü yapılacak grup ön seçiminde aday adayı olduğunu söyledi. Yeni dönemin; baronun, savunma mesleğinin ve tüm yargı camiasının sorunlarına ışık tutması umudunda olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Yargının ve mesleğimizin sorunları, her geçen gün artarken, çözüm üretildiği iddiasıyla, altyapısı oluşturulmadan, tartışılmadan ve alelacele temel yasalar değiştirilmiştir. Bu değişikliklerin; ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçları gözetilmemiştir. Ortaya konulan "torba yasa" tekniği ile bırakın sıradan yurttaşı, mesleği hukuk olan avukatlar ve yargıçlar da yasaların içerisinden çıkamaz olmuştur. Bu hukuk kaosu hak ve özgürlüklerin kullanımını engellemekte, hak kayıplarına neden olmaktadır.

Yargının iş yükünün fazla olduğu doğrudur. Altyapı;  araç, bina ve personel sorunları olduğu da doğrudur. Ancak, yargının temel sorunu “yargı bağımsızlığı, yargıç tarafsızlığı, yargıç güvencesinin” sağlanamamasıdır. Bunun sonucudur ki; adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir.

‘Yargıda Reform’ adı altında yapılanlar, gerçekte “Yandaş Yargı” yı oluşturma, “Adaletle Aldatma”  çabalarıdır. Bugünkü siyasi iktidar; yargıyı, yargıcı, rejimi dönüştürmenin, farklı sesleri sindirmenin ve iktidarını devam ettirebilmenin aracı olarak kullanmaktır. Asıl olan yargının tüm siyasi müdahalelerin dışında kalması ve siyasetin bir aracı olarak kullanılmamasıdır. Siyasetin yargıya müdahalesi, toplum nezdinde adalete ve yargıya olan güveni maalesef %25’ lere kadar düşürmüştür.

Yeni kurulan Sulh Ceza Hakimlikleri, geçmiş dönemlerin Devlet Güvenlik Mahkemelerini, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerini ve TMK Mahkemelerini aratmamaktadır. Ne yazık ki;  bugün için Sulh Ceza Hakimlikleri kapalı devre yargılama sistemleriyle hak ve özgürlüklerin teminatı değil, tam tersine ihlallerin kaynağını oluşturmaktadır. Kendisinden önceki olağanüstü yargı mercilerin gibi, Sulh Ceza Hakimlikleri de bir gün hukuk dünyamızdan çıkacak, buna yürekten inanıyorum. Ancakbu günlerden geriye telafisi imkansız hukuk ayıpları kalacaktır.

Ülkemiz gündemine bakıldığında; terör ve şehit haberlerinin kanıksandığı, farklılıklara hoşgörünün gösterilmediği, toplumsal huzurun ve iç barışın sağlanamadığı, otoriter rejimlere özgü uygulamaların görüldüğü, düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün dahi kısıtlandığı, engellendiği, basın ve medya kuruluşlarına el konularak, mahkeme kararları ile susturulduğu bir dönemden geçmekteyiz.

TBMM gündeminde, Avukatlık Yasası’nda değişikliğe yönelik Barolarında katkısı ve katılımı ile TBB tarafından hazırlanan bir yasa teklifi bulunmaktadır. Birçok milletvekilinin avukat-hukukçu kimliği taşıdığı mecliste, Avukatlık Yasası’nda değişiklik yapılmaması, son derece üzüntü vericidir.

Avukatlık mesleğini ve saygınlığını koruyan, en geniş şekilde sosyal güvenlik kapsamı içerisine alan, avukatlık stajı ve sınavı ile birlikte çalışan meslektaşlarımızın özlük ve sosyal haklarını düzenleyen, mesleğimizin kazanılmış haklarını daha da geliştiren bir avukatlık yasasının, TBMM’de bir an önce yasalaşarak yürürlüğe girmesi için her türlü mücadeleyi vermek asli sorumluluğumuzdur.”

Adana Barosu’nun üye sayısı ile Türkiye’ nin 6. büyük ve en saygın barolarından biri olduğunu, sadece kayıtlı avukatıyla değil, ilkeli ve cesur duruşuyla, tavrıyla, açıklamalarıyla ve etkinlikleriyle büyük bir baro olduğuna dikkat çeken Av. Veli Küçük, “Baromuz,yerelden ulusal sorunlara kadar hukukun ve insan yaşamının temas ettiği her konuda, her platformda tavır alarak, hak ettiği öncü yeri almıştır. Benimde 2008 yılından itibaren yönetim kurulu üyesi, sayman ve genel sekreter olarak içerisinde yer aldığım bu duruş aynen devam edecektir. “ dedi.

Av. Veli Küçük, Adana’da yer alan odalar ile oluşturan ADAMOB çalışmaları ve 2014 yılından bugüne Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye Barolarının birlikte yürüttüğü Bölge Baroları çalışmalarını yükselen ivmesi ile sürdürülmesinden yana olduğunu ifade ederek, “Cumhuriyetimizin tüm kazanımlarına gözümüzün bebeği gibi sahip çıkmak için, adayım!” şeklinde konuştu.

“Birlikte yaşama ve birlikte yönetme kültürüyle şeffaf, katılımcı, kapsayıcı bir anlayış ile kazanımlarımızı korumak ve daha da ileriye götürmek için 29. Dönemde Adana Barosu Başkanlığına Demokrat Avukatlar Grubunu temsil etmek üzere adayım!” diyen Av. Veli Küçük, şunları söyledi:

“Yargı bağımsızlığının ve doğal yargıç ilkesinin yaşama geçtiği, Yurttaşın yargıya güvendiği, hukuki yardım sisteminin oluşturulduğu ve etkinleştiği, Staja ve mesleğe kabulde sınavın, stajda ücretin olduğu, Hukuk fakültesi sayısının ve öğrenci kontenjanlarının ihtiyaca göre belirlendiği ve sınırlandırıldığı, Hasar ve kaza takipçileri gibi yurttaşın hak arama özgürlüğünü ekonomik nedenlerle ellerinden alan haksız kazanç kapısı çalışmalar ile mücadele edildiği, CMK ve Adli Yardım ücretlerinin yapılan göreve uygun, tatmin edici düzeyde olduğu ve yaygınlaştırıldığı, Kamu avukatlarının ve bağlı çalışan meslektaşlarımızın sorunlarının çözüldüğü, Bölünmüş, parçalanmış ve taşımalı binalarından kurtularak, içerisindeki baro alanlarımızı daha da genişleterek Yeni Adliye Binamızda ve ayrıca konferans salonu, sanat galerisi, kreş gibi ortak alanların bulunduğu bağımsız hizmet binamıza kavuşulduğu, Uyum büroları ile birlikte gençlerimize sahip çıkıldığı, bir baro yaratma çabası ve özlemi ile birlikte mücadele edeceğiz.  Birlikte başaracağız.”

Av. Veli Küçük’ün Adana Barosu Demokrat Avukatlar Grubu aday adaylığını açıkladığı basın toplantısına çok sayıda meslektaşı katıldı.