Yaşar Kemal Anıldı

Çukurova’nın yetiştirdiği dünyaca ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal (Sadık Göğceli) ölümünün birinci yılında doğduğu Osmaniye’nin Kadirli İlçesi Hemite Köyü’nde (Gökçedam) Yaşar Kemal Parkı’nda düzenlenen etkinlikle anıldı.

Yaşar Kemal için düzenlenen törende konuşan Osmaniye Valisi Ekrem Al, Yaşar Kemal’in eserleriyle Çukurova’ya ve ülkeye önemli katkılarının bulunduğunu, Yaşar Kemal sayesinde Osmaniye’nin ve Hemite Köyü’nün tanıtıldığını, Yaşar Kemal’in adının yaşatılması için park yapıldığını, “Yaşar Kemal Kültür Evi” ile “İnce Mehmet” anıtı yapıldığını ve ziyaretçilere açık olduğunu söyledi.

Osmaniye Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Saçıkara ile Yaşar Kemal’in çocukluk arkadaşı Veli Kılıç, ünlü edebiyatçının anıları ve Osmaniye’ye kazandırdıkları hakkında bilgi aktardılar. Korkut Ata Üniversitesi Türk Dili Edebiyati Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Cengiz Gökşer, Yaşar Kemal’in 50 kadar kitabının bulunduğunu, bunların farklı dillere çevrildiğini, yurtdışından 39 ödül kazandığını, 6 üniversitenin fahri doktora unvanı verdiğini anlattı.

Etkinlik kapsamında Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneği (OŞYAD) Başkanı Mustafa Bardak ile yönetim kurulu üyeleri ve arkadaşları, Yaşar Kemal’in çocuk yaşlarda oynadığı oyunlardan, unutulmaya yüz tutan topaç çevirme, ip atlama, yağ satarım, bal satarım, mendil kapma ve diğer oyunları sergilediler.

Konuşmalardan sonra, Vali ve beraberindeki heyet Yaşar Kemal Kültür Evi’ni ziyaret ettiler, Ceyhan Nehri’ne ve İnce Mehmet Heykeli’ne karanfil bıraktılar. Konuklara yapılan ikramın ardından Hemite Kalesi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.

 

Etkinliğe Adana’dan gazetecilerle birlikte katılan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir,  Yaşar Kemal’in başta Cumhuriyet Gazetesi olmak üzere dergi ve diğer gazetelerde yaptığı röportajların ses getirdiğini belirterek, gazetecilerin Yaşar Kemal’i model alması gerektiğini ifade etti.

Son 60 yılda Türk edebiyatına önemli katkıları bulunan Yaşar Kemal ile gurur duyduklarını ifade eden Esendemir, Yaşar Kemal’in yaşamı boyunca ülke ve dünya barışı için mücadele ettiğini hatırlatarak, etkinliği düzenleyen Osmaniye Valisi Ekrem Al, Belediye Başkanı  Kadir Kara ve Yardımcısı Oğuzhan Saçıkara,  İl Kültür ve Turizm Müdürü  Garip Yıl ile Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsrafil Avcı ile diğer yetkililere teşekkür etti.