YSK, 11 kişinin adaylık başvurusunu kabul etti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için başvuranlardan isimlerden 11'inin başvurusunu kabul etti. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için başvuranlardan isimlerden 11'inin başvurusunu kabul etti. 

YSK, yapılan başvuru süreci ve eksik belgelerin giderilmesi için tanınan sürenin sonunda adaylık başvurusu kabul edilenleri ilan etti. Buna göre, kanunda aranan şartları taşıdığı anlaşılan ve başvuruları kabul edilen isimler şöyle: 

1- Davut Turan,

2- Doğu Perinçek, 

3- Erkan Trükten,

4- Halil Murat Ünver,

5- Hilmi Özden,

6- İrfan Uzun,

7- Muhammed Ali Fatih Erbakan,

8- Muharrem İnce,

9- Sinan Oğan,

10- Tevfik Ahmet Özal,

11- Yakup Türkal,

YSK, süresi içerisinde belirtilen eksiklikleri tamamlamayan Duran Güveninir, Handan Yalçıntaş, Levent Akyollu ve Selami Karagöz'ün Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularının reddine karar verdi. 

Daha önce, bizzat başvurmadıkları için Hakan Uzan, Cem Uzan ve Hürrem Ayaz'ın talepleri reddedilmişti. 

100 kişinin aday göstermesi gerekiyor

Başvurusu kabul edilenlere ilişkin aday gösterme süreci yarın başlayacak. Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracaklar. Toplam 100 bin seçmenin aday göstermesine ilişkin sürecin 27 Mart Pazartesi günü saat 20:00'a kadar tamamlanması gerekiyor. 

Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından tercih yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve bu form elektronik ortamda da kaydedilecek.

Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilecek. 

Aday gösterme formları, elektronik ortamda Yüksek Seçim Kuruluna iletilir ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanacak. 

Aday gösterilmek isteyen kişinin talebi halinde, hakkında aday teklifinde bulunanlara ilişkin formlar ve diğer bilgiler kendisine verilir. İtiraza ilişkin hususlar YSK tarafından belirlenecek.

Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, 28 Mart'ta yayımlanacak geçici aday listesinde yer alacak. Bu listede siyasi parti gruplarınca aday gösterilenlerin izimleri de bulunuyor. 

İtirazlar için tanınan sürenin ardından kesin cumhurbaşkanlığı seçimi için aday listesi 31 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak ve propaganda süreci başlayacak.  (ajansbizim)