Yumurta topuk kan kaybediyor

Yiğitliğin ve delikanlılığın simgesi olan ve Çukurova'da 'ağa kundurası' olarak adlandırılan el işi yumurta topuk kösele ayakkabılar, teknolojiye yenik düşüyor. İlgi her geçen gün azalıyor

Adanalı ayakkabı ustası 80 yaşındaki Mesut Büyür, 65 yıldır yaptığı ayakkabı ustalığına son verme kararı aldı. Aldığı son siparişlerini tamamlamadıktan sonra kenara çekileceğini açıklayan Büyür, en büyük üzüntüsünün bu mesleği sürdürecek insan sayısının yok denecek kadar azalması. Teknolojiye yenildiğini belirten Büyür, bir dönem yiğitliğin ve delikanlılığın simgesi olan el işi yumurta topuk kösele ayakkabılara olan ilginin azalmasından dert yandı.

 

AĞA KUNDURASI

Yumurta topuk ayakkabıların Çukurova’da ‘ağa kundurası’ olarak adlandırıldığını anımsatan Büyür, “Eski Türk filmlerinde pamuk ağalarının üzerinde şalvar ayaklarında ise bu ayakkabı olurdu. Zenginliğin, ağalığın simgesiydi. Rahmetli Yılmaz Güney’e bu ayakkabıdan çok sattım. Birçok ünlü Adana’ya geldiğinde benim el emeği ayakkabıdan alırdı. Pamuk ağaları İstanbul’daki arkadaşlarına hediye ederdi. Adana’da sattığım kadar İstanbul’a yollardım” dedi

 

USTA KALMADI

Yıllarca siparişlere yetişemediğini ifade eden Büyür, “Yanımda 3 tane kalfa çalışırdı. Haftada yüz çift ayakkabı üretirdik.  Zamanla el işi ayakkabılara ilgi azaldı. Daha sağlıklı olmasına rağmen kösele ayakkabınlar gözden düştü. Şimdi tek başıma çalışıyorum. Arkamdan gelecek usta kalmaması çok üzücü. Gençler,  kösele ayakkabıyı, yumurta topuğu bilmiyor. Müşterilerimin çoğunluğu kösele ayakkabı alışkanlığından vazgeçmeyen insanlar” diye konuştu.

 

İLGİSZLİK ÖLDÜRÜYOR

Haftada 15-20 çift ayakkabı ürettiğini kaydeden Büyür, şöyle konuştu; “15 yaşında iken Kazancılar Çarşısı’nda çırak olarak başladığım bu mesleği bu yıl bırakıyorum Amacım aldığım siparişleri zamanında teslim etmek. Avare adı verilen ayakkabıyı KKTC’den özel olarak sipariş ettiler. Almanya’dan da 2 çift yumurta topuk siparişi aldım. Mesleği artık ilgi görmediği için bırakıyorum. İlgisizlik bu mesleği öldürdü.”