Yüreğir'de Cumhur İttifakı çatladı

Kocaispir'in belediyesinde AK Partili meclis üyeleri MHP'li üyeye oy vermeyip tercihlerini CHP'li üyelerden yana kullandılar.

Yüreğir Belediyesi’nin Nisan ayı meclis oturumlarında yapılan encümen seçimlerinde AK Partili Belediye Meclis Üyeleri, Cumhur İttifakı’nın ortağı olan ve ortak listede yer alan MHP’li Asım Gül’e oy vermeyerek CHP’ye destek verircesine oylarını CHP’li üyelerden yana kullandılar. Millet İttifakı’nın listesinde yer alan HDP kökenli CHP’li üye Zeki Kurşun, Cumhur İttifakı’nın oyu ile liste delen isim oldu.
MECLİSTEKİ İTTİFAKLARIN DAĞILIMI
Yüreğir Belediyesi’nde Millet İttifakı’na mensup 13 CHP’li ve 3 İYİ Partili üye yer alıyor. Yani toplamda Millet İttifakı’nın üye sayısı 16. Aynı belediyede 19 AK Partili, 2 MHP’li belediye meclis üyesi ile Cumhur İttifakı’nın toplamda 21 belediye meclis üyesi bulunuyor. Bu rakamlara göre, belediye encümen seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın verdiği listenin kazanması gerekiyor.
KİM NE KADAR OY ALDI?
Cumhur ve Millet İttifakı’nın listeleri hazırlanarak oylamaya geçilip sonuçlar açıklandığında Millet İttifakı’ndan olan HDP kökenli CHP’li üye Zeki Kurşun 22 oy, Aydın Baş 18 oy, Duran Hakan Şaşmaz 18 oy alırken, Cumhur İttifakı’ndan aday olan Ünal Şahbazoğlu 19 oy, Hacı Yüksekyayla ise 18 oy aldı. Bu sonuçlara göre Zeki Kurşun en yüksek oy olan 22 oy aldığı için birinci encümen, Ünal Şahbazoğlu ise 19 oy aldığı için ikinci meclis üyesi seçildiler.
MHP’Lİ ASIM GÜL’Ü DİSKALİFİYE ETTİLER
18’şer oy alan CHP’li Aydın Baş, Duran Hakan Şaşmaz ve Hacı Yüksekyayla arasında iki kişinin seçilip diğer bir kişinin elenmesi gerekiyordu. Bu arada MHP’li Asım Gül ise 2 oy alarak AK Partili meclis üyeleri tarafından saf dışı bırakıldı. Toplamda 3 encümen seçileceği için ikinci kez seçime geçildi. İkinci tur seçimlerde Hacı Yüksekyayla 21 oy alarak listeye girdi. Bu sonuçlara göre encümende 1 HDP kökenli CHP’li, 2 tane de AK Partili meclis üyesi encümen seçildi.
FATİH KOCASİPİR’E GÖZDAĞI MI?
Yüreğir Belediyesi’nin bu meclis oturumunda MHP’li üyeler tepkilerini dile getirip ‘Bu nasıl Cumhur İttifakıdır. Dışarıda liste hazırlanıyor ve ortak liste ile seçimlere gidiliyor. İçerde ise grup kararları olmasına karşın meclis üyeleri farklı davranıyor’ ifadeleriyle tepkilerini gösterdiler. Büyük şaşkınlığın yaşandığı meclis oturumunda Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’de büyük şaşkınlık yaşadı. Yapılan seçimi ‘satışa geldik’ olarak yorumlayan MHP’li üyeler tepkilerini daha da ileriye götürerek İl Başkanlığına konuyu ilettiler.
MHP’Lİ AVCI OLAYDAN RAHATSIZ OLDU
MHP Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Yüreğir’de yaşanan olayın kabul edilir bir yanının olmadığını ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay ile bu konuyu görüşüp olayın nedenine kadar ineceklerini belirterek tepkilerini dile getirdi. Bu arada gazetemize açıklamalarda bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen meclis üyeleri, ‘Aslında yapılan olay Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’e gözdağı vermek adına gerçekleşti. AK Partili meclis üyeleri Başkan Kocaispir’in kendine bir ekip kurarak meclis üyelerini ötekileştiriyor diyerek bir algı var. Aba altından sopa göstermek gibi bu olayla ‘İstersek seni de rahat çalıştırmayız adına bir mesaj olarak bunu algılayabilirsiniz’ ifadeleriyle gazetemize olayı yorumladılar.
AY, AVCI VE CENGİL NE DİYECEKLER?
Şimdi gözler AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay, MHP İl Başkanı Bünyamin Avcı ile Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’e çevrildi. Yüreğir’de yaşanan bu ittifaktaki çatlak olayını nasıl yorumladıklarını, bu konuda ne gibi bir yaptırım uygulayacaklarını, parti kararı olmasına karşın yapılan isim çizme olayını nasıl değerlendirdiklerini Adana kamuoyuna açıklamaları bekleniliyor. Bu arada Yüreğir AK Parti İlçe Başkanı Necip Fazıl Cengil’in de meclis üyelerinin grup başkanı olarak konu hakkında nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu oldu.