Zihni Aldırmaz'dan İngiliz Büyükelçi'ye çağrı

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ziyaretine gelen İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Sir David Reddawey’e, İngiltere’nin vize konusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uygulamalarını değiştirmesi çağrısı yaptı.

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı’nın “GREAT” projesi dahilinde Adana’ya gelen David Reddaway ve heyeti, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ı makamında ziyaret etti. Reddaway ve heyetini Adana’da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Başkan Aldırmaz, İngiltere’nin Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşlarına yönelik vize uygulamasındaki bürokratik zorlukları dile getirdi ve vize alınmasının daha kolay hale getirilmesini istedi.

VİZEDE KOLAYLIK SAĞLANMALI

Aldırmaz, “Vize uygulamasındaki zorluklar ve bürokratik işlemlerin yoğunluğundan dolayı İngiltere’ye gitmeyi ben bir belediye başkanı olarak dahi tercih etmiyorum. Kısa süre önce başvuru yaptığımda yaklaşık 15 belge istenince seyahati erteledim.  Türkiye’de yeşil pasaport sahibi olanlara vize uygulayan çok az sayıda ülkeden biri İngiltere. Takdir elbette İngiltere’nin ancak vize alınmasında kolaylık sağlanırsa iş ve turizm için İngiltere’ye giden Türklerin sayısında artış olacaktır” dedi.

PROJE ORTAKLIĞI VE DİL EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİ

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin engellilerle, gençlerle ve kadınlarla ilgili çok sayıda proje hazırladığını ve İngiltere’den yeterince ortak bulamadıklarını belirten Aldırmaz, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği ülkelerinin bir çoğuyla bu konuda işbirliğimiz var fakat İngiltere’den yeterince ortak bulamıyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak 1 yılda 46 proje yaptık ve henüz İngiliz ortağımız yok. Bir de İngilizce dil eğitimi konusunda iki ülke arasında birlikte hareket etme konusunda eksikler var. İngiltere’nin İngilizce eğitimi konusunda özel bir yeri var ama Adana’da bu gücü insanların İngilizce eğitimine katkıya dönüştürecek bir mekan yok.  Projelerde ortak olma ve dil eğitimi konularında Adana Büyükşehir Belediyesi olarak altyapı desteğine hazırız.”

ADANA’YA HER GELİŞİMDE YENİ BİR ŞEY GÖRÜYORUM

Sir David Reddaway de Adana’ya 3. kez geldiğini ifade ederek, her geldiğinde yeni bir şey görüp öğrendiğini anlattı. Reddaway, “Bu gelişimde Merkez Camisini gezme fırsatı buldum ve çok etkilendim. Adana sokaklarında gezen Londra’ya özgü iki katlı otobüsün varlığı da önümüzdeki süreçteki işbirliğimizin başlangıcı olur umarım. Daha fazla sayıda otobüsü Adana sokaklarında görmek isterim. Adana ve Türkiye’nin diğer şehirleriyle işbirliğini geliştirmeyi arzuluyoruz. Adana’nın çeşitli konularda ortaklık için İngiltere’yi seçmesini istiyoruz. Odak noktamız elbette iş konusunda ortaklık ve vatandaşlarımızın zenginleşmesi, ekonomik ve kültürel açılardan gelişmesi. Adana’dan ve Türkiye’den İngiltere’ye daha fazla insanın gitmesini istiyorum. İş ve yatırım için çok sayıda İngiliz vatandaşı Türkiye’ye geliyor. Yenilik ve teknoloji konularında gelen İngiliz sayısı çok. Her yıl 2 buçuk milyon İngiliz vatandaşı da turizm amaçlı geliyor Türkiye’ye. Heyetimiz ve kırmızı otobüs Adana’yla işbirliğimizin gelişeceğine dair başlangıç olsun” diye konuştu.

KOLAYLIK SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Başkan Zihni Aldırmaz’ın vize konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirmesiyle ilgili de görüş belirten Sir David Reddaway, iş adamları, devlet adamları, belediye başkanları ve akademisyenlere her türlü kolaylığı sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Reddaway, çeşitli projelerle ilgili işbirliği yapacak çok sayıda İngiliz şirketi bulunduğunu, AB’nin en büyük ortaklarından biri olarak bu konuya en fazla maddi destek sağlayan ülkelerinden biri olduklarını açıkladı.

Konuşmaların ardından Başkan Zihni Aldırmaz, Reddaway ve bazı heyet üyelerine Adana’nın tanıtımına katkı yapacak çeşitli hediyeler sundu. Reddaway de Aldırmaz’ın jestine hediyeyle  karşılık verdi.