''Adana Turizm Çalıştayı'' yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, yıl sonunda 34 milyonu aşan turist sayısına ulaşılacağını turizm gelirlerinin de 33 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirterek, ''Turizmin ülke ekonomisine katkısı son derece büyük'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Adana'da valilik tarafından düzenlenen  "Adana Turizm Çalıştayı"na katıldı. Özaslan, açılış konuşmasında,  turizmin Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Türkiye'nin ziyaretçi sayısı açısından dünyada 6, turizm geliri açısından da 12. sırada olduğunu ifade eden Özaslan, ''Turizm sektörü, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebileceği  nadir sektörden biri. O açıdan bu sektörü ülke içerisinde nasıl geliştirebiliriz? Ülkemizde turizm dünya liginde, birinci ligde olmasına rağmen hala belirli konularda zaafiyetlerimiz var. Turizm faaliyeti, ülkemizde belirli bölgelerde, belirli türlerde sıkışmış vaziyette. İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, bunlar hem tesis sayısı açısından hem gelen ziyaretçi sayısı açısından gelenlerin yüzde 80'ini karşılıyor. Diğer yüzde 20'si Anadolu'ya dalmış vaziyette. Son yıllarda Anadolu'da da turizm yatırımının gittikçe yaygınlaştığını görüyoruz'' dedi.

Özaslan, dünyada geçen yıl yaklaşık 1 milyardan fazla insanın turizm hareketine katıldığını ve turizm gelirlerinin 1 trilyon dolara ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

''Türkiye, öngörülen hedefleri aşarak ilk 9 ayda dünya gelişmesi yüzde 5 olmasına rağmen yüzde 10 büyümeyi sağladı. Bu yıl 34 milyonu aşan turist sayısına ulaşacağız ve turizm gelirimizin 33 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Turizm geliri, katma değeri en yüksek gelirdir. Turizmin ülke ekonomisine katkısı son derece büyük. Türkiye'nin 2023 Turizm Stratejisi var. Biz sektör olarak bunu gururla söylüyoruz. 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar geliri inşallah aşacağımızı umut ediyoruz."

 

Özaslan, bu kadar gelişen turizm pastası içerisinde Adana'nın bulunduğu konumu hazmedemediğini bildirdi. Adana'nın, sosyal ve ekonomik gelişmişlik seviyesiyle ilgili rakamları aktaran Özaslan, "Adana'nın turizm gibi doğrudan gelir sağlayan sektörlere önem vermesi lazım. Burada da turizm bir numara olmalı" diye konuştu.

 

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2020'de 1,6 milyar insanın turizm hareketine katılacağını vurgulayan Özaslan, bunun 400 milyonunun Akdeniz'e seyahat edeceğini ve Türkiye'nin bu pastadan daha fazla pay alması için Akdeniz Bölgesi'nde, Doğu Akdeniz kıyısında daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da Adana'nın turizmin her alanına hizmet edebilecek potansiyeli olduğunu ancak bunun yeteri kadar değerlendirilemediğini söyledi.

Turizm sektörüne yatırım yapanlara sahip çıkılması çağrısında bulunan Coş, bu konuda olumsuz yaklaşım ve söylemlere girenlere fırsat verilmemesi gerektiğini ifade etti.