''Bakkal Amca'' kepenk indiriyor

Adana Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, üyelerinin maddi zorluk nedeniyle ayakta kalma mücadelesi verdiklerini söyledi.

Adana’da 2015 yılında yaklaşık bin bakkal esnafının içerisine düştükleri maddi zorluklar nedeniyle kepenk indirdiği bildirildi.

Adana Bakkal ve Bayiiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, yaptığı açıklamada, Kart limitleri dolan ve ödeme yapmayınca bankalar tarafından takibe alınan veya icraya verilen tüketicilerin ''son umudu'' olan mahallelerin ‘’Bakkal Amcaları’’nın artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi.

Kentte yaklaşık 5 bin üyelerinin bulunduğunu ve bunların bir çoğunun veresiye satış yaptığını belirten Alphan, ‘’Üyelerimizin veresiye defterleri kabardıkça kabardı, her bir bakkalın yaklaşık 10 bin TL’ye yakın alacağı bulunuyor. Piyasalarda büyük bir nakit sıkıntısı var. Veresiye defterleri kabaran üyelerimiz toptancıya ödeme yapamaz duruma geldi. Geçen yıl içerisine düştüğü mali zorluk nedeniyle 1000 üyemiz işletmesini kapattı. Bunlardan 500’ü Oda’mıza gelip kaydını sildirirken, 500’ü de sildirmedi’’ dedi.


-AVM’LERE TEPKİ-


Alphan, kamuoyunda merkez ilçeler Yüreğir, Seyhan ve Çukurova’ya yeni AVM’lerin yapılacağı konusunda bazı bilgiler paylaşıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

‘’Her yeni bir AVN’nin yapılması demek küçük esnafın yok edilmesi demek. Biz yıllardır Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un çıkmasını istedik. Kanun çıktı ama istediğimiz gibi çıkmadı.Avrupa’da küçük esnafın korunması için tedbirler alınırken, ülkemizde tam tersi yapılıyor. AVM’ler Avrupa’dakiler gibi şehir dışına yapılması gerekirken, bizde şehir içerisine inşa ediliyor.

AVM’lerin Cumartesi-Pazar günleri Avrupa’daki gibi kapalı olmasını ve 10.00-18.00 saatleri arasında açık olmasını istiyoruz. Bu yöndeki taleplerimizi yıllardan beri söylüyoruz, ancak derdimizi anlatamıyoruz. Yeni çıkartılan kanun da taleplerimizi karşılayamadı. Küçük esnafa faizsiz krediler verilerek, sadece pansuman yapılıyor, oysa biz kalıcı tedbirlerin hayata geçirilmesini bekliyoruz.’’