Dünya Süs Bitkileri sektörü 100 milyar dolara ulaştı

Süs bitkileri sektörü, dünyada 100 milyar dolara ulaşan üretim değeri ve istihdam olanakları ile bitkisel üretim sektörleri arasında önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizde, sektöründe düzenlenen en büyük fuar olan Flower Show Türkiye, CYF Fuarcılık organizasyonu ile 28 Kasım -01 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını sektör profesyonellerine açacak. 5. kez düzenlenecek Flower Show Türkiye Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı’nda 20 farklı ülkeden 300’e yakın katılımcı yer alacak. Slovenya, Kolombiya, Polonya ve Avusturya ülkelerinin ilk kez katılacağı fuarda, katılımcıların %20’si fuarda ilk kez yer alacak firmalardan oluşacak.

Avrasya'nın en büyük ihtisas fuarı Flower Show Turkey’de, profesyonel ihtiyaç sahipleri kadar, müstakil konut sahipleri de villalar ve siteler için bahçe tasarımı, peyzaj uygulaması, bakım hizmeti ve süs bitkileri ile ilgili ürün ve hizmetleri bir arada bulabilecek. Ayrıca belediyeler, sivil ve askeri tüm kamu kurumlarının, peyzaj uygulaması gereken tüm projeleri için, ihtiyaç duyulabileceği her tür bitki, ekipman, proje ve uygulama firmaları da Flower Show’da yer alacak.

AVRASYA’NIN EN BÜYÜK İHTİSAS FUARI “FLOWER SHOW TURKEY”

CYF Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Hakan Yüksel; “Süs bitkileri sektörü, dışarıdan bakıldığında çoğu kimsenin yakından tanımadığı bir sektör ama her geçen gün isminden biraz daha söz ettiren, çok büyük alanlarda üretimin yapıldığı dev bir ticari alan'' dedi. Yüksel, şunları kaydetti:


''Türkiye, uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı, ucuz işgücüne sahip olması gibi nedenlerle süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli avantajlara sahip. Bu açıdan bakıldığında günümüzde Türkiye’de toplam 3.359 hektar alanda ve 28 ilde süs bitkileri üretimi yapılıyor. Süs bitkileri üretiminin yüzde 62’sini iç ve dış mekan bitkileri, yüzde 36’sını kesme çiçekler, yüzde 2’sini doğal çiçek soğanları oluşturuyor. Üretim alanları açısından bakıldığında üretim yapılan iller sıralamasında İzmir 8.016 dekar alanla ilk sırada yer alıyor. Dünyanın birçok ülkesi Türkiye’den besleniyor.Türkiye’de 20 yıl önce başlayan süs bitkileri ve mamulleri ihracatı, 2012 yılında toplam 73 milyon 176 bin dolara ulaşmış olup, her yıl düzenli bir şekilde gelişim gösteriyor. Türk çiçekleri dünya üzerinde 55’ten fazla ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye süs bitkileri ihracatındaki ana ürün gruplarını ise canlı bitkiler (iç ve dış mekân bitkileri, fideler, fidanlar), kesme çiçekler, çiçek soğanları, yosunlar ve ağaç dalları oluşturuyor. Önemli  ürün  gruplarından  canlı  bitkiler,  ihracattan  yüzde 47  pay  alırken,  canlı bitkileri  kesme çiçekler yüzde 41,   yosunlar ve ağaç dalları yüzde 9 ve çiçek soğanları yüzde 3 ile izliyor.

 

Dünyada 50’den fazla ülkede  süs  bitkileri  üretimi  yapılıyor ve Asya alan büyüklükleri  açısından bakıldığında ilk sırada yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında da ülkemiz oldukça merkezi bir konumda. Flower Show; bitki ve peyzaj sektörüne yönelik 24.000 m2 brüt 11.750 m2 net sergileme alanı ile Avrasya’nın en büyük ihtisas fuarı olma özelliğini taşıyor. Flower Show Turkey ile amacımız, yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçiler ile katılımcıların ihracat ve ithalat ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte profilleri bünyemizde barındırarak sektörün çözüm noktası olabilmek.“