Ellere var Adana'ya yok mu?

Türkiye'nin dört bir yanında okul ve yurt yaptıran TOBB'un Adana'ya verdiği sözleri, attığı imzaları tutması isteniyor.

Türkiye'nin dört bir yanına okul ve yurt yaptıran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin, Adana'ya artık okul ve yurt yaptırması isteniyor. 81 ile 81 okul projesini hayata geçireceğini açıklayan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Hisarcıklıoğlu'nun 55 ilde tesis yaparken, bugüne kadar Adana'ya verilen sözleri ise yerine getirmeyi unuttu. TOBB'un resmi internet sitesinde, TOBB tarafından yaptırılan okul inşaatları listesinde Adana bulunmazken, TOBB'un sadece 2004 yılında Adana Ticaret Borsası Lisesi'nin çevre düzenlemesine katkı sağlandığı bilgisi yer aldı.

LİSE VE FAKÜLTE SÖZÜ VARDI

Yaptığımız araştırmada, TOBB yönetiminin Adana'ya çeşitli zamanlarda okul sözü verildiğini tespit ettik. TOBB'un medyaya yansıyan Adana'ya yönelik vaatleri arasında tarım bölümü olan meslek lisesi ile "TOBB Girişimcilik Fakültesi" sözü bulunuyor. Medyada yer alan vaatlerin tutulduğu yolunda ise hiç biri veri bulunmuyor. Genellikle okulların başına kendi adını koyan TOBB'un Adana'da tamamladığı ve "TOBBB Tarım meslek Lisesi", "TOBB Meslek Lisesi" ya da "TOBB Girişimcilik Fakültesi" adıyla herhangi bir okul bulunmadığı belirlendi. Bu durum, TOBB'un Adana'ya verdiği sözü henüz yerine getirmediğini gösteriyor.

EML İÇİN PROTOKOL İMZALANMIŞTI

TOBB'un Adana'ya verdiği bir başka söz için tam iki yıl önce Adana'da protokol imzalanmıştı. Protokolün imzalanmasıyla ilgili haber, Şahin Bilgiç'in yönetim kurul başkanı olduğu Adana Ticaret Borsası'nın yayın organı "Adana Ticaret Borsası Dergisi"nin Haziran 2015 tarihli 68'inci sayısında, "Adana TOBB Endüstri Meslek Lisesi için imzalar atıldı" başlığıyla yer almıştı. Medyada yer alan haberlere göre, Adana TOBB endüstri Meslek Lisesi yapımı protokolünü TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Hisarcıklıoğlu, dönemin Adana Valisi Mustafa Büyük ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü imzalamıştı. Hisarcıklıoğlu, Büyük ve Sözlü tarafından protokolü imzalanan okulun yapımı, hangi aşamada olduğu konusunda da aradan geçen iki yıla rağmen en küçük bir bilgi bulunmuyor.

2 YILDA BİRÇOK İLDE OKUL YAPILMIŞ

TOBB, Adana'ya verdiği sözleri, imzaladığı protokolleri unuttuğu bu 2 yıllık dönemde ise başka kentlerde çok sayıda okul ve yurt yaptırmış, hatta bazı yerlerde hızını alamayıp okul ve yurdun yanına cami inşaatı da eklemiş. TOBB'un okul yapımında elini çabuk tuttuğu iller arasında dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın seçim bölgesi Erzurum ile Kalkkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın seçim bölgesi Bingöl', Devlet eski bakanlarından Bülent arınç'ın eski seçim bölgesi Manisa ile sonraki seçim bölgesi Bursa'nın da bulunması dikkati çekiyor. TOBB'un, okul ve yurt yaptırdığı diğer il ve ilçeler arasında Bitlis, Elazığ, Samsun, Ağrı, Bartın, Polatlı, Kocaeli Çayırova, Çankırı, Batman, Çanakkale, Kastamonu Devrekani, Elazığ Karakoçan ve Trabzon yer alıyor. TOBB'un internet sitesinde 1996-2004 yılları arasında TOBB tarafından Diyarbakır, Kars, Aksaray, Kütahya, Erzurum, Batman, Burdur, Rize, Bitlis, Zonguldak, Hakkâri, Tokat, Elazığ, Karlı-Sinop, Adıyaman, Kırklareli, Bayburt, Osmaniye, Kars ve Antakya'da okul yaptırıldığı belirtiliyor. Listede, bazı illerde birden fazla okul yaptırıldığı dikkati çekiyor.

ADANALILAR DA AİDAT VERİYOR

Vatandaşlar, yasalar göre, tüccar, sanayici ve tarım ticareti ile meşgul olanların Ticaret Odası, Sanayi odası ve Ticaret Borsası'na üye olma zorunlulukları bulunduğunu hatırlatarak, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç'in yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin başka kentlerde yaptırdığı okul ve yurtlar için harcadığı paranın içinde Adanalı tüccar ve sanayicilerin de verdiği aidatlar olduğunu işaret ediyorlar. TOBB'un Adana'dan bugüne kadar Adana'dan aldığı aidat gelirlerinin karşılığı artık Adana'ya da diğer illerde yaptığı, bazı illerde birden fazla gerçekleştirdiği okul inşaatlarını yaptırmaya başlamasını istiyor. TOBB'u Adana'da okul ve yurt yaptırmaya ikna etme görevinin ise, ATB Başkanı Şahin bilgiç'e düşüyor. Bilgiç, öncelikle kendi odasının dergisinde duyurduğu protokolün gerçekleştirilmesi için TOBB yönetimine baskı yapması gerekiyor. Yaptığımız araştırmada, söz ve protokol aşamasından icraat aşamasına geçtiği yolunda hiç bir bilgi bulunmayan vaatlerle ilgili eğer bir gelişme varsa, seve seve yayınlayacağımızı buradan başta Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç olmak üzere tüm taraflara duyuruyoruz.