Günde 13 lira borçlanıyoruz…

CHP'li Gürer, ekonomi dünyasındaki verilerden derlediği bilgiler doğrultusunda, borç yükü altında yaşayan vatandaşların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  ekonomi dünyasındaki verilerden derlediği bilgiler doğrultusunda, borç yükü altında yaşayan vatandaşların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. 

Gürer, vatandaşların bankalara ve finans şirketlerine olan haftalık borç hareketliliğine ilişkin istatistiki veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede, 6-13 Ağustos tarihleri arasında, vatandaşların bankalara ve finans şirketlerine olan borçlarının 7,5 milyar TL arttığına vurgu yaptı. 

SAAT BAŞI 60 KURUŞ BORÇLANIYORUZ 

7,5 milyar lira olarak artan bir haftalık borcun 83 milyon yurttaşa yayıldığında her yurttaşın, her hafta ortalama 90 lira borçlandığına işaret eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

“Rakamı güne böldüğümüzde, finans şirketlerine ve bankalara, her yurttaşımız  nerede ise günde ortalama 13 lira borçlanıyor. Her vatandaş saat başı 60 kuruş borca giriyor. 

Ekonomik krizler, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon vatandaşı borca alıştırdı. İnsanlar imkan buldukça, bankalardan ve finans şirketlerinden yüksek faizle kredi çekip hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Ancak borç üstüne borç yapan çok sayıda vatandaş da ne yazık ki borcunu ödeyemediği için icralık duruma düşüyor. Ailelerde sorunlar artıyor. Boşanmalar giderek katlanıyor. Geçim sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda. 83 milyon nüfusa ek olarak, mülteci ve göç ile gelenlerin varlığı da paylaşımda sorunlara yenilerini ekliyor. Artan hayat pahalılığı nedeniyle, elektrik, ısınma, gıda ve giyecek gibi zorunlu giderleri karşılama konusunda dar ve sabit gelirli vatandaşlar büyük sıkıntı yaşıyor. En azından bu dönemde asgari ücret tutarı vergi dışı bırakılsın.”