İŞKAD Başkanı Türkmen: ‘Bu topraklara borcumuz var’

Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, “Bu ülkede yaşayan herkes gibi bizim de bu topraklara borcumuz var. O borç da her insanın yaşam kalitesinin daha iyi hale gelmesi” dedi.

Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana İş Kadınları Derneği'nin (İŞKAD) kadın girişimci sayısının artırılmasına yönelik hazırladığı ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) mali destek verdiği, "Adanalı Kadınlar Mesleki ve Girişimcilik Eğitimi Alıyor, Kadın Girişimciler Kurumsallaşıyor" projesi kapsamında girişimcilik eğitimi alan kadınları ziyaret eden Av. Türkmen, İŞKAD olarak Adana’da ve Türkiye’de girişimci kadın sayısının artması için mücadele ettiklerini belirtti.

 

‘KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNDE ÇOK GERİDEYİZ’

İŞKAD’ın bu yönde yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Av. Türkmen, “Kadınlarımız evlerinde kapalı kalmasın, işveren olup iş dünyasının içerisine girsin. Böylece hem ülke hem de aile ekonomilerine katkıları olsun istiyoruz” diye konuştu. Türkiye’deki kadın girişimciliği konusundaki verilerin kadınların aleyhine olduğunu dile getiren Av. Türkmen, Dünya Ekonomik Forumu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre her yüz girişimciden sadece 6,5’inin kadın olduğunu bildirdi.

 

‘GÜNEY KORE ÇALIŞAN KADINLARLA BÜYÜDܒ

1970’li yıllarda Güney Kore ile Türkiye’nin ekonomilerinin eşit durumda olduğunu ifade eden Av. Türkmen, bugün ise Güney Kore’nin Türkiye’yi fersah fersah geçtiğini anlattı. Av. Türkmen, “70’li yıllarda hem Türkiye’de hem Güney Kore’de kadının işgücüne katılımı yaklaşık olarak yüzde 40’lardayken şu anda Güney Kore’de yüzde 50, bizde ise yüzde 20’lerde. Güney Kore kadınların işgücüne daha çok katarak ekonomilerini büyütürken bizde tam tersi olmuş. Bu da bizim ekonomimizi olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

 

‘KADINLAR DA ERKEKLER GİBİ KIYMETLİ OLSUN’

Kadınların girişimci ruhu olan insanlar olduğunu kaydeden Av. Türkmen, bu bağlamda girişimcilik eğitimi alan kadınların hepsine çok güvendiğini vurguladı. Türkiye’de ve dünyada sermayenin yüzde 92’sinin erkeklerin elinde olduğunu anlatan Av. Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sermaye erkek egemen bir dünyanın elinde. Türkiye de erkek egemen bir ülke. Erkekler yaşamın her alanında egemenler ve bu egemenlik alanlarını bırakmak istemiyoruz. İnanıyorum ki sizin önünüz açılsa, size imkanlar verilse çok başarılı işler yapabilirsiniz.

Çocuklarımız, eşlerimiz, babalarımız, kardeşlerimiz hepsi bizim için çok kıymetli ama biz de çok kıymetli olalım istiyoruz. Bizimle onların kıymeti bir arada olsun ve bu birarada olan kıymetimizle hem kendimiz çok daha iyi konumlara gelelim istiyoruz. En önemlisi de ülkemiz ve geleceğimiz iyi konumlarda olsun.”

 

‘BU TOPRAKLARA BORCUMUZ VAR’


Girişimci kadınlara seslenen Av. Türkmen, kadınlardan her işi bilerek yapmalarını istedi. Kendilerinin de bu süreçte ellerinden geldiğince katkı koymak için çaba gösterdiğini vurgulayan Av. Türkmen, “Çünkü bu ülkede bu topraklarda yaşıyorsak, doyuyorsak hepimizin bu topraklara bir borcu var. O da şu her insanın iyi durumda olmasını sağlamak. Benim ülkem dünyada ekonomik sıralamada 16-17. sıralarda. İstiyorum ki çok daha yukarılarda olalım. Sadece ekonomik anlamda değil çağdaş, aydın, demokrat, insan haklarına, kadın, çocuk, engelli haklarına saygılı bir ülke olalım istiyorum. Çünkü her şey para değil” dedi.

İŞKAD’ın kurucuları arasında yer alan Yönetim Kurulu Üyesi Demet Nazik de iş yaşamındaki deneyimlerini girişimci adayı kadınlarla paylaştı. 27 yıllık iş yaşamında başarıya nasıl ulaştığını anlatan Nazik, kadınları severek yapacakları ve topluma da yararı olacak işler yapmaları önerisinde bulundu.

İŞKAD Yönetim Kurulu üyesi Ayfer Köni de kursiyerlere girişimcilik konusunda eğitim verdi.