Türk firmalarının Karadağ’a ilgisi artıyor

Karadağ’ın yabancı yatırımcılara sunduğu teşvik ve yatırım avantajları doğrultusunda ülkesine ilginin giderek arttığını belirten Ankara Büyükelçisi Branko Milic, “Ülkemizde faaliyet gösteren Türk iş adamlarının sayısı da günden güne artış göstermektedir. Adanalı iş adamları ve yatırımcıların da ülkemizdeki cazip fırsatlardan yararlanmalarını bekliyoruz” dedi.

Karadağ Ankara Büyükelçisi Branko Milic, beraberindeki Karadağ Dışişleri Bakanlığı’ndan Avrupa ile Entegrasyon Birim Başkanı Miroslav Šcepanovic, Asya Kıtası Koordinatörü Bedri Gül, Berane Belediye Başkanı Dragoslav Scekic, Belediye Başkanı Yardımcısı Rade Kljajic, Büyükelçilik 1. Katibi Jovana Krivokapic, Karadağ Diyasporası İdaresi’nden Zoran Djukanovic ve bir grup iş adamıyla birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, karşılıklı yatırım ve ticari ilişkilerin artırılabilmesine yönelik görüş alış verişinde bulundu.

Ziyaret sırasındaki konuşmasında Karadağ’ın yabancı yatırımcıları teşvik eden ve önemli kolaylıklar sağlayan bir ülke olduğunu ifade eden Karadağ Ankara Büyükelçisi Branko Milic, “İstikrarlı bir ekonomik yapıya ve para politikasına sahip olan Karadağ’da, yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcılarla aynı haklara ve yükümlülüklere, hatta ayrıcalıkları itibarı ile yerli yatırımcılardan daha da avantajlı imkanlara sahip bulunmaktadırlar. Şu anda Türkiye ile ticaretimizin yüzde 70’ini ithalat, yüzde 30’unu ise ihracatımız oluşturmaktadır. Türk yatırımcılar için ülkemizde hemen her sektörde fırsatlar bulunmaktadır. Bu fırsatlardan yararlanmak üzere sizlerin önderliğinde Adanalı iş adamlarını ülkemizdeki yatırım imkanlarını görmeye davet ediyoruz. Karadağ’da faaliyet gösteren yabancı yatırımcılar içerisinde Türk iş adamlarının sayısı günden güne artış göstermektedir. Biz Türk iş adamları içerisinde Adanalı yatırımcıları görmeyi de arzu ediyoruz” dedi.

Berane Belediye Başkanı Dragoslav Scekic de, yatırım yapmak üzere bölgelerine gelen Türk iş adamlarına başta arsa tahsisi konusunda olmak üzere her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını ifade etti. Adana ziyaretleri kapsamında Karaisalı Belediyesi ile Berane Belediyesi arasında “Kardeş Şehir” protokolünün de  imzalandığını hatırlatan Dragoslav Scekic, “Sizleri ülkemizde görmekten büyük bir mutluluk duyacağız” diye konuştu.

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de geçtiğimiz yıl Karadağ’a bir iş gezisi düzenleyerek yatırım olanaklarını yerinde görme fırsatı elde ettiklerini söyledi. Türkiye ile Karadağ arasında ortak bir tarihi geçmişin oluşturduğu kültürel yakınlığın da bulunduğunu kaydeden Menevşe, “Karadağ ile ticaret hacmimiz maalesef oldukça düşük seviyelerde. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde, Karadağ’daki yatırım, ticaret ve işbirliği avantajlarının değerlendirilmesi konusunda Adana Ticaret Odası olarak yoğun bir çaba göstereceğimizin bilinmesini isterim. Bu ziyaretinizin ve Karaisalı Belediyesi ile imzaladığınız kardeş şehir protokolünün, Adana ile Karadağ arasındaki ticari gelişmelere olumlu yansımalarda bulunacağına inanıyorum” dedi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Emin Yumuşak’ın da hazır bulunduğu ziyaret sırasındaki konuşmaların ardından karşılıklı hediye ve plaket takdiminde bulunuldu.