'Ücretsiz doğalgaz'ın uygulama esasları belli oldu

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerine Mayıs'ta "ücretsiz doğalgaz" kararının uygulama esasları belli oldu.

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerine Mayıs'ta "ücretsiz doğalgaz" kararının uygulama esasları belli oldu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Resmi Gazete'te yayımlanan kararına göre, 24 Nisan-31 Mayıs arasındaki ilk doğalgaz faturalarının sistem kullanım bedelleri ile bu sistem kullanım bedellerine tekabül eden diğer tutarlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin ilk faturalarından sonra 1 Mayıs'a kadarki tüketimlerinin 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri ile buna ilişkin diğer tutarlar bakanlık bütçesinden karşılanacak. Ancak bu miktar sayaç bazında toplam 275 metreküpü geçemeyecek. 

Bu yerlerin tahakkuk ettirilecek ilk faturalarındaki doğalgaz tüketimlerinin 30 günlük kısmına karşılık gelen sistem kullanım bedelleri ile bu sistem kullanım bedeliyle ilişkili diğer tutarlar bakanlık bütçesinde karşılanacak. 

24 Nisan'dan sonraki ilk faturada KDV öncesi tüketim bedeli hesaplanarak gösterilecek. Hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oranında indirim yapılarak, toplam ödenecek tutak fatura üzerinde '0' lira olarak gösterilecek. Eski borçlar ve buna diğer ödemelere ilişkin ayrı fatura düzenlenecek 

Ön ödemeli sayaçlarda hesaplanan miktarlar alacak olarak gösterilecek. Bundan sonraki alımlarda bu miktarlar bedelsiz kredi olarak yüklenecek.  (ajansbizim)