Adananın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı anısına bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Adana Uluslararası Kurtuluş Yarı Maratonu Milli Mücadele yıllarında verilen kahramanlığa yakışır bir şekilde gerçekleştirildi.
Yarış günü erken saatlerde Atatürk Parkı önünde Sunucu ve Spor Eğitmeni Ece Vahapoğlu, müzik eşliğinde 4 kilometrelik halk koşusuna katılacak vatandaşların ısınmalarına yardımcı oldu. Açılan stantlarda tişört, şapka, cezerye ve yarışlarla ilgili kitapçıklar dağıtıldı. Mini halk konserleri verildi. Spordan Sorumlu Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Cevheribucak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbakın verdiği star ile başlayan yarış şölen-karnaval havasında gerçekleştirildi. Yarı maratonu bin 500, masterler, engelli ve halk koşusuna 4 bin kişi katıldı. Kadın ve erkeklerde Kenyalı atletler maratona damgalarını vurdular.
Gerçeği söylemek gerekirse, 5 Ocak Adananın Kurtuluşu ile ilgili gerçekleştirilen etkinliği taçlandıran, kentin tanıtımını sağlayan ve ses getireni Kurtuluş Yarı Maratonu oldu. Hava koşullarının iyi olması, güzergâhta tarihi mekanlara dikkat çekilmesi, para ve diğer ödüllerin artırılması, Türk ve yabancı sporcuların yakın ilgisi maratonu kısa zamanda marka yaptı. Başarılı organizasyon nedeniyle Kurtuluş Maratonu hem Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), hem de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF) yarışma takvimine alınması sağlandı.
Dünyanın en büyük 6 maratonu World Marathon Majors adıyla anılıyor. Bunlar New York, Londra, Boston, Berlin, Chicago ve Tokyoda gerçekleştirilen maratonlar. ABDnin en prestijli Dünyaca ünlü Boston Maratonu 1897 yılında 22 kişiyle başlamış. Günümüzde ise bu maratona dünyanın tüm ülkelerinden 40 bin kişi katılıyor.
Türkiyenin en prestijli maratonu olan Kıtalararası Avrasya Maratonu 1979 yılında başladı. Ayrıca ülkemizde Balıkesirde İsmail Akçay, Tarsus, Samsun, Trabzon, Antalya, Darıca, Şanlıurfa, Eymir Gölü, Bozcaada, Alanya, Kapadokya ve Avanos ve Atatürkü Anma Koşularına büyük ilgi gösterilmektedir.
Adananın Ceyhan İlçesi doğumlu olan 23 Türkiye rekorunun sahibi, dünyaca ünlü tüm maratonlara isim olarak katılan, 1996 Atlanta, 2000 yılında Sidney Olimpiyat Oyunlarında ülkemizi temsil eden, Akdeniz Oyunlarında kadınlarda ilk altın madalyayı kazanan deneyimli duayen maratoncu Serap Aktaşa 6. Adana Kurtuluş Maratonunu nasıl buldun? diye sordum. Bazı aksaklıklara rağmen dağıtılan para ödülü ve organizasyonla Avrasya Maratonundan sonraTürkiyede 2. prestijli maratonu olduğunu söyledi. Bunu dünyadaki tüm maratonlara katılmış birinden duymak beni gururlandırdı.
Aynı yetkililere bir kaç kez ödül verdirildi. Kurtuluş Maratonunu kısıtlı olanaklarla ilk başlatan ve mimarı sayılan Fazlı Bayram Hadi ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, maratonun şeref konukları Eski Atletizm Federasyonu Başkanı Fikret Çetinkaya, Nejat Kök, Mehmet Yurdadön, Muharrem Dalkılıç, Atletizm Federasyonu Başkanvekili Ali Aksu, Milli Maratoncu Serap Aktaş, Veli Ballı, Sadık Salman, Mehmet Akgün, Necdet Ayaz, İsmail Akçay, Ahmet Altın, Selahattin Yıldıza ödül verdirilmesi doğru olmaz mıydı? Hiç olmazsa, koştukları dönemlerde birer efsane olan herkesin televizyonlarda heyecanla izledikleri duayen atletleri podyuma çıkartarak tek tek tanıtmak neden kimsenin aklına gelmedi? Dileğimiz, hataların önümüzdeki maratonlarda düzeltilmesi.