Bazı futbolcular vardır, uzun yıllar forma giyer ancak iz bırakmaz ve unutulur. Bazıları da başarılı futbolu, arkadaşları, antrenör, yönetici ve taraftarlarla ilişkileri, davranışı, kıyafetiyle ölünceye dek unutulmaz ve uzun yıllar konuşulur. İşte bunlardan birisi de geçtiğimiz hafta hakkın rahmetine kavuşan Adana Demirsporun efsane futbolcusu Yüksel Hoşhal, namı diğer Çaça Yükseldi.
Merhum Yüksel ağabeyinin soyadını çok yakın ailesinin dışında pek kimse bilmezdi, Herkes onu Çaça Yüksel olarak tanırdı. Bir sohbette kendi gençlik yıllarında Latin Amerikanın en popüler Çaça dansının çok öne çıktığı dönemlerde bu lakabı kendisine çok süratli, sağlam savunma oyuncusu ve rakibini dans eder gibi çalımla geçtiği için takım arkadaşı Raif Yonga (Donjuan Raif) tarafından takıldığını, bu lakap sayesinde herkes tarafından tanındığını anlatmıştı. Ayrıca Çaça Yükseli izlemeye gelen özel taraftarları vardı.
Özellikle Adana Demirsporda herkesin bir lakabı vardı. Fofo Muharrem, Met Ahmet, Tori İlhan, Kaptan Bedri, Sarı Yaşar, Kaleci Haşimo, Çolak Ayhan, Beygir Hasan, İt Rıza, Cülük Lütfü, Kaynana Ali, Urfalı Ali, Kartal Yaşar, Füze Selami, Coral, Muda Cengiz, Diş Hasan, Beygir Atilla, Başıbüyük İbrahim, Kasap Burhan, Tombik Ahmet, Gıcı Necati gibi ..
Çaça Yüksel, Yapı Meslek Lisesinde okuduğu dönemlerde, henüz 14 yaşındayken bir okul maçında kendini izleyen Adanasporun kurucularından eski sporcu, antrenör Mustafa Bekbaşın sayesinde Turuncu-Beyazlı takıma kazandırılır. Adanasporda 3-4 yıl kadar futbol oynayan Çaça Yüksel, bir ev parası transfer ücreti alarak Adana Demirsporlu olur. 15 yıl kadar Mavi-Lacivertli formayı sırtından çıkarmaz ve birçok şampiyonluklar yaşar.
Faal futbol yaşamı sonrasında antrenörlüğü pek düşünmeyen Çaça Yüksel, Atatürk Parkı yakınlarında Renk Apartmanının giriş katına Çaça Pub adında bir birahane açar. Genelde, bu işyerine spor, sanat ve siyasetçiler gelerek hem Çaça Yüksel ile sohbet ederler, hem de buranın meşhur olan Arnavut Ciğerini yerler ve keyifli zamanlar geçirirlerdi.
Vali Hüseyin Avni Coşun döneminde, Eski SSK Hastanesi Müdürü, Adanaspor yöneticisi ve gazeteci, Adana sevdalısı Hasan Basri Yavuzun girişimleri, benim de desteğimle Sarıçam İlçesinde bulunan Spor Lisesine Efsanelere Saygı Köşesi gerçekleştirildi. Adanaspordan Vedat Bayraktar, Mustafa Ulucan, Tufan Akdeniz, Necip Erdoğan, Mustafa Şentürk ve Adana Demirspordan ise Selami Tekkazancı (Füze Selami), Ali Hikmet Aydınoğlu (Coral), Kartal Yaşar, Yüksel Hoşhal (Çaça Yüksel), Cengiz Atahanın (Mudo Cengiz) fotoğrafları ile futbolda başarıları, yaşadıkları öyküleri yer aldı. Genç sporcuların Ağır Ağabeyleri yakından tanımaları için iyi bir projeydi. Aslında bunu genişleterek sürdürmek gerekir.
Çaça Yükseli son zamanlarda tek başına kent merkezinde birkaç kez gördüğümde hareketlerinde ve konuşmalarında yavaşlama, dalgınlık, durgunluk hissettim. Sağlını da çok iyi görmüyordum. Hatta sohbetimizde dışarıya çıktığında yanında birisinin olmasını önerdim.
Geçtiğimiz hafta ölüm haberini alınca kahroldum, yıkıldım, çok üzüldüm. Gençlik yıllarımda elleri öpülesi adı geçen efsane futbolcuları izleme fırsatı bulmuştum. Bu futbolcuların yaşam öyküleri tek tek ele alındığında hepsi birer film olur. Bunların futbola nasıl başladığı, ailesinin spora bakışı, ne gibi başarıları bulunduğu, forma giydiği arkadaşları, yaşadığı şampiyonluklar, antrenörleri, eşi çocukları senaryoları iyi yazılırsa sinemalarda da büyük de ilgi görür. Bunlar Adananın Metin Oktayı, Cemil Turanı, Turgay Şereni, Lefteri, Can Bartusu. Fatih Terim Adanalı efsaneleri model aldı.
77 yaşında vefat eden dünya beyefendisi, Adana sevdalısı, şefkatli bir aile reisi, koca çınar ruhun şad olsun, mekanın cennet olsun ÇAÇA YÜKSEL .