İkinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, geçen Cuma günü basınla görüşmesinde, Elektrik Kurumunun (KIB-TEK) yanlışlarından ve batık durumundan bugünkü hale geldiğini, Türkiyenin artık özelleştirin demediğini, kurumun borcunun azaldığını anlatmıştı.
Sayın Başkan, KIB-TEK tamam olduğu için, yani gelir gider dengesi, borç yönetimi açısından vb. mali durumlarda iyi bir performans sergilediğinden dolayı Türkiye artık sıkıştırmıyor demişti.
Acaba gerçekten durum böylemi?
Ekonomik Programda bu konuda ne diyordu, hatırlamak lazım;
İki ülke arasında imzalanan ve daha sonra dönemin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu tarafından mutabakat zaptına bağlanan 2013-15 Ekonomik Programındaki 8 numaralı amaç; Enerji Maliyetinin Düşürülmesi, Arz Güvenliği ve Enerji Verimliliğinin Sağlanması şeklinde.
Bu amaç altında yer alan 8.1in hedefi ise; Mevcut elektrik verimliliğinin artırılması ve alternatif enerji arzı imkanlarının geliştirilmesi suretiyle enerji maliyetinin düşürülmesi ve arz güvenliğinin sağlanması.
Ekonomik Programda bu amaç ve hedef altında yapılması gereken eylemler yer almakta. Sayın Talatın, artık Türkiyenin sıkıştırmadığını söylediği konu da bu eylemlerin hayata geçirilmesine ilişkin.
Amaç cümlesine baktığımız zaman enerji maliyetinin düşürülmesinin temel amaç olduğu vurgulanıyor. Hedefe baktığımız zaman maliyet düşürmenin alternatif enerji arzı imkanlarının geliştirilmesi suretiyle yapılacağı söyleniyor.
Şimdi bir soralım, ekonominin temel girdisi olan elektrik fiyatlarında bir düşme oldu mu? hayır!
KIB-TEKin girdi maliyetleri düşmüş olabilir. Bu tüketiciye yansıdı mı? Ekonomik Programda amaçlanan, ekonominin girdisi olan elektrik fiyatının düşmesi.
Fuel-oil fiyatlarının düşmüş olmasına rağmen fiyatların düşmemesi, programın hazırlandığı dönemde petrol fiyatlarının düşeceğine dair bir öngörü olmaması, KIB-TEKin içinde bulunduğu durumu ve fuel-oil fiyatlarının tekrar artması halinde, ülkemizde elektrik fiyatlarının nereye geleceğini göstermesi açısından önemli.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI İÇİN KABLO GELMELİ
Bu amaç ve hedefe ulaşmak üzere yazılan eylemlerin yapılması için alternatif enerji kaynaklarının, yani kablonun devreye sokulması gerekmektedir. Alternatif enerji kaynağından kimsenin aklına hemen güneş enerjisi falan gelmesin. Kabloyu çekebilmek için dağıtımın özelleştirilmesi gerekmektedir. Zira KIB-TEKin dağıtımı, aynı AKSA'dan 35 kuruşa alıp halka 50 kuruşa, devlete 60 kuruşa satması gibi, Türkiyeden 30 kuruşa alıp halka 50 kuruşa, devlete 60 kuruşa satmasına dönecektir.
O halde şunu sormak gerekir;
Türkiye neden bu konuda Sayın Talatın dediği gibi sıkıştırmıyor. Acaba bu sorunun cevabı, KIB-TEK yönetim kurulu başkanını görevden almaya kalkan eski Başbakanın KIB-TEKe mağlup olarak görevini kaybetmesi mi? Hatta Maliye Bakanının bile KIB-TEKten gönderilmesi mi?
Acaba, Türkiye, KKTCde elektrik konusunda sıkıştırılmaya değer bir hükümet mi bulamıyor?